Sport

Részvételi csúcs a magyarországi öttusa-vk-n

Soha nem látott létszámú férfimezőny verseng majd a csütörtöktől vasárnapig tartó százhalombattai öttusa-világkupán.

Az erősebbik nemet egészen pontosan 104 sportoló képviseli majd. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány a viadal keddi sajtótájékoztatóján többek között arról beszélt, hogy ennél csak világbajnokságon indultak többen, világkupa-fordulón még sosem.

A női mezőny ugyancsak számottevő lesz, 74-en küzdenek a döntőbe jutásért, azt követően pedig az érmekért. Az idei vk-sorozat harmadik állomásán 36 ország öttusázói szerepelnek, a hazai versenyzők húszan lesznek.

A szövetségi kapitány a felvezető eseményen elmondta, hogy a magyarok számára Eb- és vb-válogató lesz a verseny, de egyébként is érdemes mindenkinek jól szerepelnie, mert a sorozat végén, a világkupa-döntőben már olimpiai kvótát osztanak, márpedig a fináléba az egyes állomásokon megszerzett pontok alapján lehet elindulni.

Százhalombatta most rendez először öttusa-vk-t, a versenyeknek a szabadidőközpont ad otthon, egymáshoz közel található az 50 méteres nyitott medence, a sportcsarnok és az a mesterséges tó, amelynek a partján a lovaglást és a lövészettel kombinált futást bonyolítják majd le.

A Trigránit Világkupán csütörtökön a nők, pénteken a férfiak selejtezőjét rendezik – az első napon vélhetően két, a másodikon pedig három csoportban zajlanak a küzdelmek -, majd szombaton és vasárnap a döntőket bonyolítják le a legjobb 36-36 öttusázó részvételével. A belépés a versenyekre ingyenes.

Két verseny után Marosi az élen

Az egyesült államokbeli és az olaszországi forduló után Marosi Ádám áll az élen a férfiak világkupa-sorozatában. A 2009-ben egyéni világbajnok Marosi a Palm Springs-i viadalon második lett februárban, majd áprilisban győzött a szardíniai Sassariban.

A nőknél a Kaliforniában ötödik helyezett Kovács Sarolta áll a magyarok közül a legelőkelőbb helyen, ő – a nemzetközi sportági szövetség honlapja alapján – jelenleg a huszadik úgy, hogy Sassariban nem indult. A hazai női versenyzők egyelőre csak egy versenyen szerepeltek.

A sorozat márciusi viadalát, melyet Kairóba terveztek, az ottani feszült politikai helyzet miatt törölték. A hét második felében rendezik a magyarországi fordulót, aztán májusban lesz még egy, mégpedig a kínai Csengtuban (Chengdu). A szériát lezáró világkupadöntőre – melyről a női és férfi első helyezett olimpiai kvótához jut – július második hétvégéjén kerül sor Londonban, ahol 36-36 öttusázónak lehetősége nyílik az ötkarikás helyszínek tesztelésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik