Sport

Pars 80 méteres dobásra készül Japánban

Jövő héten Japánban kezdődik a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kalapácsvető versenysorozata.

Az Európa-bajnoki bronzérmes nehézatléta előbb jövő kedden lép dobókörbe egy kisebb versenyen Japánban, majd ezt követi vasárnap a Kawasakiban sorra kerülő viadal.

“Az első versenyen mondhatni még nem akarok jól dobni, időre van szükség az átállás miatt, de Kawasakiban már a 80 méter fölé akarok kerülni” – nyilatkozta Pars Krisztián, aki jó formában érzi magát, idei 79,84 méteres legjobbjánál csak az orosz Alekszij Zagornyij (81,54 m) tudott nagyobbat. – “Az olimpiai szint 78 méter, szerintem azzal nem lesz probléma, de a presztízs miatt is szeretném minél gyorsabban megdobni. Eddig csak a sportlövő Sidi Péter szerzett kvótát Londonra, én akarok lenni a második.”

A szombathelyi versenyző Japán után Ostravában (május 31.) indul a kalapácsvető sorozatban, majd az utolsó két állomáson, szeptemberben Rietiben és Zágrábban tervezi a részvételt.

“Az összetett versenybe a legjobb három eredmény számít, így ha Kawasakiban és Ostravában is megdobom a 80 métert, nincs értelme a többit erőltetni. Sajnos a kalapácsvetést hátrányosan különböztetik meg a többi szakágtól, ebben a sorozatban versenyenként 2000 dollárt ér az első hely, míg a Gyémánt Ligában 10 ezret” – tette hozzá Pars.

A pekingi olimpiai ezüstérmére továbbra is hiába váró Pars az augusztus-szeptemberi, dél-koreai világbajnokságig öt-hét versenyen akar indulni.

“Ott leszek július 30-án a Gyulai István-emlékversenyen, az Európa Kupán és az országos bajnokságon, ezek a főbb állomások. A versenyzéssel nekem sosem volt problémám, az elmúlt években inkább az okozott gondot, hogy közben sérülések miatt nem tudtam kellőképpen felkészülni. Az elmúlt hónapokat viszont sikerült végigdolgoznom, így jó erőállapotban vagyok” – mondta a 29 éves dobó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik