Sport

Dráma a jégen: csak álom maradt a feljutás a hoki-vb-n

A magyar válogatott hosszabbításban kapott ki az olaszoktól a budapesti divízió I-es jégkorong világbajnokságon.

Magyar szempontból rémálomszerűen kezdődött a vb “döntőjének” beillő találkozó, Souza már a negyedik percben megszerezte a vezetést, a Hetényiről kipattanó korongot vágta a kapuba. Kereken a tíz perc telt el az összecsapásból, amikor már kétgólos volt Ted Sator legénységének hátránya: négy a négy ellen Scandella robogott el a bal oldalon, és bombázott Hetényi mellett a hálóba. A magyarok szövetségi kapitánya nem várhatott, Hetényi helyett Szupert állította a ketrec elé.

Szerencsére nem tört meg hazai együttes, Ladányi két perc múlva kettős emberelőnyben szépített. Kilenc és fél másodperc volt hátra az első játékrészből, amikor ismét kettővel vezettek az olaszok: Vas Mártont némileg vitatható körülmények között állították ki – a játék késleltetéséért – Scandella pedig duplázott.

A második harmad kőkemény küzdelmet, rengeteg ütközést és kapura lövést hozott: a 30. percben a nemrég honosított Sikorcin góljával ismét egy gólra csökkentette hátrányát a magyar csapat.

A zárófelvonást óriási lendülettel kezdte Ted Sator legénysége, és Vas Márton góljával öt perc elteltével kiegyenlített. Óriási iramot diktáltak a csapatok, mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek Az utolsó pillanatokban az olaszok közelebb álltak a győzelemhez, de Szuper remekül helyt állt. Ugyanakkor Horváthot bottal akasztásért kiállították, így nehéz helyzetből várta a magyar csapat az ötperces ráadást.

Az álmok 56 másodpercig éltek, ekkor ugyanis a mesterhármassal záró Scandella kilőtte a bal felső sarkot. A játékvezető ugyan visszanézte az esetet, de aztán gólt ítélt, így ezüstérmes lett a magyar válogatott.

Győzelmükkel az olaszok vívták ki a jogot, hogy ott legyenek a jövő évi finn-svéd közös rendezésű A csoportos világbajnokságon.

A spanyol jégkorong-válogatott búcsúzott a divízió I-es osztálytól, miután csak hosszabbításban nyert a dél-koreai csapat ellen. A spanyoloknak legalább öt góllal kellett volna nyerniük a bennmaradásért, de annak is örültek, hogy pontokat szereztek ebben a divízióban – mégpedig történetük során először.

A délutáni mérkőzést eldöntő gól furcsán született meg. A hirtelen halál utolsó percében a spanyolok belőtték a korongot a koreaiak harmadába, ám az a hátsó palánkon irányt váltott, és éppen a kapu elé csúszott be. Az ázsiai együttes kapusa a túlsó kapuvasnál várt, Barnola pedig élt a lehetőséggel, és közelről nem hibázott. A budapesti vb-n a dél-koreaiak lettek a harmadikok, a hollandok a negyedikek, a spanyolok pedig az ötödikek, azaz utolsók.

Eredmények, 5. (utolsó) játéknap:
Magyarország-Olaszország 3-4 (1-3, 1-0, 1-0, 0-1) – hosszabbítás után
gólszerzők: Ladányi (12.), Sikorcin (30.), Vas M. (45.), illetve Souza (4.), Scandella (10., 20., 61.)
Spanyolország-Koreai Köztársaság 3-2 (1-0, 0-1, 1-1, 1-0), hosszabbítás után
A végeredmény: 1. Olaszország 11 pont, 2. Magyarország 10, 3. Koreai Köztársaság 4, 4. Hollandia 3, 5. Spanyolország 2
A torna legjobb csatára: Sofron István
A torna legjobb hátvédje: Armin Helfer (olasz)
A torna legjobb kapusa: Eum Hjun Szeung (dél-koreai)
A torna legsportszerűbb csapata: a magyar válogatott

Nyilatkozatok
Ted Sator, szövetségi kapitány:
“Az életnek van szép és csúnya arca. Sajnos, nekünk ma az utóbbit mutatta. Volt erőnk feltámadni, de a győzelemre már nem maradt energiánk. Borzasztóan le vagyok törve.”
Szuper Levente:
“Sajnálom, hogy nem tudtunk győzni. A közönségünk fantasztikus volt, és erőt adott az is, hogy 0-2 után visszajöttünk a meccsbe. A végjáték ezzel együtt nem sikerült. Szörnyű kikapni hosszabbításban.”
Kovács Csaba:
“Elképesztő munka volt ledolgozni a kétgólos hátrányunkat. A hajrában kaptunk egy kiállítást, az olaszok pedig amúgy is jól használták ki az emberelőnyöket. A közönségünk már A-csoportos, mi sajnos még nem.”
Szélig Viktor:
“Nagyszerű meccs volt, ezért még jobban fáj a vereség. Az olaszok nagyon jól játszottak, kihasználták a hibáinkat. A szurkolók fantasztikusak voltak, miattuk is jó lett volna nyerni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik