Sport

Túlélte az alapszakaszt a Chicago

Drámai körülmények között jutott be az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) rájátszásába a címvédő.

A tavalyi bajnok Chicago Blackhawks az alapszakasz zárónapján fordulatos meccsen kikapott a vendég Detroit Red Wingstől, pedig pontszerzés esetén már biztos playoff résztvevőnek mondhatták volna magukat.

Így aztán azonban a Dallas Stars kezébe került a Chicago sorsa, viszont a texasi együttes – ugyancsak a végletekig kiélezett összecsapáson – nem tudott nyerni a főcsoportja tizenkettedik helyén álló Minnesota Wild otthonában, ezért a Blackhawks “csúszott be” nyugaton az utolsó playoff-helyre.

Keleten már a szombati játéknapon eldőlt, hogy a New York Rangers jutott be utolsóként a szerdán kezdődő rájátszásba.

A Vancouver Canucks érdemelte ki az Elnök Trófeát, mivel megnyerte az október elején kezdődött reguláris, csapatonkénti 82 meccses szakaszt. Az együttes svéd ásza, Daniel Sedin lett a pontkirály 104 ponttal, így övé lett az Art Ross Trófea. Ikertestvére, Henrik Sedin 75 gólpasszal végzett az élen ebben a kategóriában. A kanadai klub kapta a legkevesebb gólt, szám szerint 185-öt, így két kapusa, Roberto Luongo és Cory Schneider osztozott a William M. Jennings Trófeán. Luongo a győzelmek tekintetében (38) is listavezető.

A gólkirály 50 találattal az Anaheim Ducks olimpiai és világbajnok, Stanley Kupa-győztes csatára, Corey Perry lett, idén ő kapja a Maurice “Rocket” Richard Trófeát. A lőtt és kapott gólok számát rögzítő úgynevezett plusz-mínusz mutatóban a Boston Bruins szlovák óriása, a 2,06 méteres Zdeno Chara volt a legjobb (+33). Klubtársa, a kapus Tim Thomas két mutatóban is élen zárt. A védési hatékonyságban 93,8 százalékkal érdemelte ki a Roger Crozier-díjat, míg a kapott gólátlagban kereken 2,00-val zárt. A legtöbb hibátlan meccse a New York Rangers svéd olimpiai bajnokának, Henrik Lundqvistnak volt (11).

Az alapszakasz végén menesztették Peter DeBoert, a Florida Panthers csapatának vezetőedzőjét. A szakember három éven keresztül irányította az együttest, mely a mostani szezont a Keleti főcsoport utolsó helyén zárta.

A Panthers különösen a szezon hajrájában játszott nagyon gyengén, utolsó 33 meccséből mindössze kilencet tudott megnyerni. DeBoer ugyanakkor győzelemmel búcsúzott, mivel szombaton, a gárda utolsó mérkőzésén 1-0-ra győzött a Washington Capitals ellen, igaz, azt megelőző tíz meccsén nyeretlen maradt.

A Florida ezúttal 72 ponttal zárt, és sorozatban ez a tízedik szezonja, melyben képtelen volt bejutni a rájátszásba.

Eredmények:

Chicago Blackhawks-Detroit Red Wings 3-4
New Jersey Devils-Boston Bruins 3-2
Atlanta Thrashers-Pittsburgh Penguins 2-5
Colorado Avalanche-Edmonton Oilers 4-3, hosszabbítás után
Minnesota Wild-Dallas Stars 5-3

A rájátszás első körének párosításai:

Kelet:

Washington Capitals (1. kiemelt)-New York Rangers (8.)
Philadelphia Flyers (2.)-Buffalo Sabres (7.)
Boston Bruins (3.)-Montreal Canadiens (6.)
Pittsburgh Penguins (4.)-Tampa Bay Lightning (5.)

Nyugat:

Vancouver Canucks (1.)-Chicago Blackhawks (8.)
San Jose Sharks (2.)-Los Angeles Kings (7.)
Detroit Red Wings (3.)-Phoenix Coyotes (6.)
Anaheim Ducks (4.)-Nashville Predators (5.)

A Dallas drámai búcsúja:


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik