Sport

Százmilliós támogatás a Magyar Paralimpiai Bizottságnak

A tavalyi összeget jócskán meghaladó támogatás jut a parasportra.

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára és Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke hétfőn 108,3 millió forintról szóló támogatási szerződést írt alá.

“Az összeg a tavalyinak majdnem duplája, mivel 2010-ben e célfeladatokra összesen 72,7 millió forintot utalt a tárca” – jelentette ki Czene Attila az esemény alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a múlt évben további 20 millió forint támogatást ítélt meg, amelyet a paralimpiai felkészülés támogatására ebben az évben folyósított a NEFMI.

Gömöri Zsolt úgy fogalmazott, hogy ez az év nagy előrelépés az MPB részére, és a megduplázódó támogatás a költségvetésük jelentős részét, a teljes igény hetven százalékát le is tudja fedni.

Idén a működési és adminisztrációs feladatok támogatására 18 millió forint jut majd, míg az MPB és tagszervezetei (Magyar Parasport Szövetség, Magyar Látássérültek és Mozgáskorlátozottak Szövetsége) támogatására összesen 90,3 millió forint támogatást állapított meg a minisztérium.

A támogatás magában foglalja többek közt a paralimpiai felkészülést és a fogyatékossággal élők versenysportját nem paralimpiai versenyszámokban, a paralimpiai sportágak területén működő sportszövetségek, valamint a sportszervezetek ezzel összefüggő működési és szakmai feladatainak ellátását, a sportegészségügyi feladatok ellátását, sportszakember-képzési feladatokat, a sport által megvalósuló integrációt elősegítő programokat, illetve a hazai és nemzetközi versenyeken való részvételt is.

A Magyar Olimpiai Bizottság még további 55 millió forintot ad az MPB-nek a versenysport támogatására, valamint 15 millió forintot folyósított a Látássérültek Nemzetközi Sportszövetsége (IBSA) szervezésében rendezett világjátékokon való részvételhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik