Sport

Budapest még pályázhat a 2017-es vizes vb-re

A hivatalos kandidálás határideje a múlt héten lejárt, ennek ellenére még hazánk is szóba jöhet házigazdaként.

Pénteken a FINA, a vizes sportok nemzetközi szövetsége közzétette a pályázók névsorát, de a listáról hiányzó Budapest is jelentkezhet a 2017-es úszó-vízilabda vb házigazdájának. “Nem zártak ki bennünket, erről biztosított válaszlevelében Cornel Marculescu, a FINA igazgatója” – mondta Gyárfás Tamás az MTI érdeklődésére.

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, aki tagja az európai szövetség és a FINA szűk vezetőségének egyaránt, leszögezte, hogy egyeztetett a honi vízilabda-szövetséggel is, és beadta a kérelmet a sportállamtitkárságnak, ahonnan várják a választ. “A magyar rendezési szándékhoz pozitívan viszonyulnak a FINA részéről. Budapest kandidálása ügyében azonban még nincs végleges döntés” – jelentette ki Gyárfás, aki hangsúlyozta, hogy amíg nem kapják meg a szükséges kormánytámogatást, addig nem adhatnak be hivatalos pályázatot, ugyanis hatalmas összegbe kerül egy vb-rendezés, még ha a befektetés jelentős részben meg is térül.

A FINA sajtóközleménye szerint a 2017-es vizes világbajnokság megrendezésére Montreal, a mexikói Guadalajara, a kínai Kanton, az oroszországi Kazany, valamint Hongkong jelentkezett, de – a kanadai metropolis kivételével – az utóbbi négy már a 2015-ös vb-ért is harcba száll.

A 2015-ös házigazdát közvetlenül az idén július 16. és 31. között sorra kerülő sanghaji világbajnokság előtt, július 15-én jelentik be, ám nem kizárt, hogy ugyanekkor döntés születik a 2017-es rendezőről is. A 2013-as seregszemlének Barcelona ad otthont.

A minisztérium már tájékoztatott

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára múlt csütörtökön levélben tudatta Gyárfás Tamással: a 2017-es budapesti vizes vb-re történő jelentkezés szándéknyilatkozatának beadásához nincs szükség a NEFMI államtitkárságának engedélyére.

Czene Attila – az MTI-hez hétfőn eljuttatott dokumentum tanúsága szerint – ezt azzal összefüggésben tartotta fontosnak leszögezni, hogy a MÚSZ elnöke előzőleg az államtitkárnak április 5-én délután küldött elektronikus levelében azt írta: 2011. április 7. napjáig a világszövetség, a FINA részére csupán az esemény megrendezésének pályázati szándékát kell jeleznie a MÚSZ-nak.

Az államtitkár válaszában tájékoztatta Gyárfást, hogy ha a vb megrendezésére a MÚSZ pályázni kíván, és állami támogatásra tart igényt, úgy az állami támogatások felhasználásáról és elosztásáról szóló NEFMI-rendelet előírásai szerint köteles eljárni. Vagyis “a sportrendezvény rendezési jogára vonatkozó pályázat benyújtását 50 millió forintot meghaladó igény esetén legalább 90 nappal megelőzően (…) a sportesemény megrendezésének szándékát és az előirányzatból való támogatás iránti igényét tartalmazó regisztrációs kérelmet nyújt be a miniszter részére”.

Gyárfás április 7-i válaszában azt írta az államtitkárnak: “Gyors válaszod alapján, így időben vagyunk, a szándéknyilatkozatot elküldöm.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik