Sport

Sportolásra ösztönöznék a magyarokat

Neves sportolók fognak kampányolni, hogy növeljék a rendszeresen sportolók drasztikusan alacsony számát. Az új sporttörvény a finanszírozásban is rendet tenne.

A Magyar Sport Napján, vagyis május 6-án elkezdődhet az új, átfogóan átdolgozott sporttörvény társadalmi vitája. A legfontosabb két változás az eddiginél sokkal szigorúbb finanszírozási rendszer bevezetése és a szabadidősportnak biztosított hangsúlyosabb szerep lesz az új törvényben – mondta el Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának elnöke a Digi Sport televíziós csatorna Reggeli Start című műsorában.

“A csapatsportágakban a fejlődés gátja az átláthatatlan színlelt szerződések tömege, ezen mindenképpen szeretnénk változtatni” – emelte ki a fideszes politikus.

Bánki szerint a szabadidősportnak az eddigieknél sokkal nagyobb szerepet kell szánni az elkövetkező években. “Ennek már a 2011-es költségvetésben is nyoma van, hiszen annak legnagyobb nyertese a szabadidősport, amely idén több mint tízszer annyi forráshoz jut, mint tavaly. Szeretnénk megszüntetni azt az áldatlan állapotot, hogy a mozgás tekintetében sereghajtók legyünk az Európai Unióban, hiszen jelenleg a magyar emberek mindössze kilenc százaléka sportol rendszeresen, vagyis hetente legalább kétszer háromnegyed órát. Mivel ez tarthatatlan, szeretnénk ezt az arányt 30-40 százalékra felvinni. Ezt egy nagyon komoly médiakampánnyal, neves sportolók, példaképek bevonásával kívánjuk elősegíteni, ebben már folynak is az előkészületek” – fogalmazott.

A politikus beszélt arról is, hogy az Európai Unió illetékes bizottsága csütörtökön mondhatja ki a végső szót a sportszervezeteknek nyújtott támogatás után igénybe vehető társaságiadó-kedvezmény ügyében. Amennyiben ez pozitív lesz, akkor a kormány két hónapon belül benyújthatja a módosított törvényt a Parlamentnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik