Sport

Bácsi Péter ezüstérmes a birkózó Eb-n

A magyar versenyző a kötöttfogásúak 74 kg-os súlycsoportjában a fináléban kikapott az azeri Rafig Huszejnovtól.

Az FTC 2008-ban kontinensbajnok versenyzője az aranycsatában két menetben maradt alul, így a magyar csapat két ezüst- és három bronzéremmel zárta a dortmundi Európa-bajnokságot.

Az első menetben másfél percig csak tusakodtak a felek, aztán Bácsi volt a kedvezményezett az utolsó 30 másodpercre, mivel ő volt piros mezben. Azonban riválisa kivédekezte a parterhelyzetet, ezzel 1-0-ra megnyerte ezt a felvonást.

A következő két percben Bácsi hatalmas elánnal küzdött, próbálkozásai pedig kifizetődtek, ugyanis kitolta ellenfelét, s így egypontos előnyre tett szert. Alig volt hátra 3-4 másodperc a menetből, amikor az azeri befogta Bácsi mindkét karját, majd eldobta őt, ezzel 2-1-re ezt a két percet, és a meccset is megnyerte.

A magyar birkózó a nyolcaddöntőbe jutásért a brit Myroslav Dykun ellen “melegített be”, majd a legjobb 16 között – a vártnál könnyebben – a címvédő, világbajnoki ezüstérmes örmény Arszen Dzsulfalakjant múlta felül. A negyeddöntőben a finn Henri Esko Valimeki sem okozott gondot Bácsinak, míg a fináléba kerülésért három menetben győzte le az orosz Roman Vlaszovot.

“Roppant csalódott vagyok” – mondta az MTI-nek Bácsi Péter. “Ilyen butaságot biztos nem csinálok legközelebb, hogy összekapaszkodok, amikor csak meg kellett volna várnom, hogy lepörögjön az óra a második menetben. A 2008-as arany- és a tavalyi bronzérem után teljessé vált a medálgyűjteményem a kontinensviadalt illetően, de jobb lett volna, ha mostani második hely helyett a második aranyat gyűjtöm be.”

Kozák István, a mindössze 20 éves Eb-újonc finn és fehérorosz vetélytársának legyőzésével jutott elődöntőbe, ahol alulmaradt a bolgár Ivo Serafinov Angelovval szemben. A bronzcsatában két menetben kapott ki a török Mustafa Saglamtól, ezzel ötödik lett.

Az egyéves eltiltása után most visszatért, 2009-ben világbajnok Kiss Balázs előbb litván riválist győzött le, majd a hazaiak kedvencét, Mirko Englichet is felülmúlta. Utóbbi összecsapáson azonban bordasérülést szenvedett, emiatt feladta a későbbi győztes fehérorosz Cimafej Dzejnyicsenka elleni negyeddöntőjét, így hetedikként zárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik