Sport

Nehéz helyzetben a magyar vívók

A legtöbb szakágban kapaszkodniuk kell majd a magyar vívóknak, hogy ott legyenek a londoni olimpián.

A jövő évi játékokon a hat egyéni szám mellett női és férfi tőrben, valamint női párbajtőrben és férfi kardban kerül sor csapatversenyre. A csapatversenyek mezőnye a nemzetközi szövetség (FIE) ranglistája alapján alakul ki. Az első négy helyezett automatikus résztvevő, továbbá minden zónából (Európa, Ázsia, Amerika, Afrika) még egy-egy – a sorban következő legjobb – válogatott szerez jogot az indulásra.

Amennyiben nem jön össze egy csapat kvótaszerzése, akkor egyénileg kell ezt megpróbálni.

Ott, ahol van csapatverseny, a nyolc válogatott három-három fővel 24 helyet már lefoglal. Hozzájuk jön a FIE módosított ranglistájáról – melyről a 24 biztos résztvevőt, illetve országuk többi képviselőjét törlik – a hét legelőkelőbben rangsorolt vívó, területi megoszlás szerint: Európából, Ázsiából, Amerikából kettő-kettő, Afrikából egy kerül be az ötkarikás mezőnybe. Öt további vívó a négy térség olimpiai zónaversenyéről csatlakozik: Európából kettő, Amerikából, Ázsiából, Afrikából pedig egy-egy fő. Ezeken a versenyeken már csak olyan országok képviselői indulhatnak, melyek még egyetlen kvótát sem szereztek az adott szakágban. A ranglistáról, illetve a zónaversenyekről országonként maximum egy versenyző szerezhet kvótát.

A szóba jöhető magyar versenyzők aktuális egyéni helyezése: Szász Emese (2.), Antal Edina (33.), Takács Emese (36.) – párbajtőr, Mohamed Aida (14.), Varga Katalin (39.), Kreiss Fanny (40.), Varga Gabriella (42.), Knapek Edina (56.) – tőr, Szilágyi Áron (10.), Iliász Nikolász (15.), Decsi Tamás (16.), Nemcsik Zsolt (29.), Lontay Balázs (30.) – kard. Férfi tőrben vélhetően csak a zónaverseny kínál majd lehetőséget.

Ahol nincs csapatverseny, ott a világranglistáról az első 12 helyezett, de országonként maximum két fő automatikusan olimpiai résztvevő. Ezután a módosított listáról Európából, Amerikából, Ázsiából és Afrikából két-két vívó szerez még részvételi jogot. A további helyekre a zónaversenyek legjobbjai – négy európai, három ázsiai, két amerikai, illetve egy afrikai – kerülnek. A területi viadalokon már csak olyan országok képviselői indulhatnak, melyek még egyetlen kvótát sem szereztek az adott szakágban.

A szóba jöhető magyar versenyzők aktuális egyéni helyezése: Boczkó Gábor (2.), Imre Géza (9.) – párbajtőr, Benkó Réka (19.), Nagy Orsolya (31.), Pető Réka (47.)

A kvalifikációs időszak 2012. március 31-ig tart, de az április jelentős része üres a versenynaptárban. A zónaversenyeket április 15. és május 5. között bonyolítják le jövőre.

Szent-Györgyi és Neumann az emberiségnek ajándékozta találmányát, Bláthyéknak Tesla transzformátora tett keresztbe, Semmelweisről pedig nem is tudják, hogy magyar volt. Miért alakult ilyen méltatlanul a magyar tudomány külföldi megítélése?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.