Sport

Vitalij Klicsko furcsa címvédése

Az ukrán Vitalij Klicsko megőrizte a Boksz Világtanács (WBC) nehézsúlyú világbajnoki címét, miután az első menetben technikai K.O.-val legyőzte ellenfelét.

Senki nem számított arra, hogy ilyen gyorsan véget ér a küzdelem, maga Klicsko sem, aki az első hat menetben engedte volna támadni kubai ellenfelét, Odlaner Solíst, hogy aztán ellentámadásba lendüljön. Solís azonban meglepte, mert a küzdelem elején védekező pozíciót vett fel és engedte támadni az ukránt. Klicsko nem szereti az ilyen jellegű harcot, mert általában az ellenfél hibáit kihasználva az ellentámadásokban jeleskedik.

Az első menet a felderítésre emlékeztetett: Solís gyorsan mozgott a ringben, arra kényszerítve Klicskót, hogy támadjon. A kubai időnként kitört, hogy közelebb jusson ellenfeléhez. Klicsko támadott, de különösebb siker nélkül. Heves összecsapás nem volt, érdekes taktikai küzdelem bontakozott ki, amelyben a kubai sportoló nagyon jónak mutatkozott.

A menet végén Klicsko az első igazi ellentámadásban egy látszólag ártalmatlan ütéssel eltalálta Solíst, aki tántorogni és hátrálni kezdett, s eközben elesett és beütötte a jobb térdét. Ugyan felállt a tíz másodpercen belül, de aztán jelezte a bírónak, hogy nem tudja folytatni a küzdelmet.

Klicsko, aki júliusban tölti be 40. életévét, úgy vélte, hogy Solís nem akart tovább küzdeni, miután a nagy erejű ütéssel telibe találta arcát. A 30 éves kubai viszont azt mondta, hogy rosszul esett el, ez előfordul a bokszban, ezért kényszerült feladni a meccset.

Odlanier Solís amatőrként három világbajnokságon szerzett aranyérmet, 2004-ben Athénban pedig olimpiai bajnok lett nehézsúlyban (91 kg). Két évvel később kalandos úton mondott búcsút hazájának: két társával, Yan Barthelemyvel és Yuriorkis Gamboával együtt szökött meg a válogatott venezuelai edzőtáborából, majd Kolumbián át Miamiba hajózott. Nem sokkal ezek után szerződtette le a hármójukat Ahmet Öner, a Duisburgban felnőtt német-török vállalkozó, a hamburgi Arena istálló tulajdonosa. Solís profi karrierje során 17 mérkőzést (ebből 12-t K.O.-val) nyert meg, ez az első veresége.

Klicsko immár 42 profi mérkőzésen diadalmaskodott, 39-szer kiütéssel, s mindössze két alkalommal veszített.

Az a bizonyos első menet:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik