Sport

Szabó Tünde lett az úszók főtitkára

Az egykori kiváló úszó, az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Szabó Tünde lett a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) főtitkára.

A posztra az elnökség még januárban javasolta őt a közgyűlésnek, amely vasárnap nagy többséggel mondott igent a jelöltre. A szavazás előtt a korábbi főtitkár, a visszavonuló Ruza József hivatalosan is lemondott. Beszédében megemlítette, hogy meglepően sokan jelentkeztek utódjának, végül az elnökség elfogadta a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás “szűkítő” indítványát, hogy eredményes úszómúlt is legyen elvárás a pályázókkal szemben. Így maradtak fenn a szűrőn végül ketten, Szabó és a szintén egykori hátúszó, sokszoros magyar bajnok, rövidpályás vb-bronzérmes Deutsch Tamás.

Szabó Tünde már új funkciójában terjesztette elő a MÚSZ 2011-es költségvetését, amelyet elfogadtak a küldöttek. A közgyűlésen ugyanakkor nem mindenben volt egyetértés a jelenlévők között. Hosszas vita előzte meg például a 2010-es büdzsé jóváhagyását. Volt olyan küldött, aki hangoztatta: hogyan mondhatna igent a jelenlegi, Gyárfás Tamás elnök és Ruza József vezette szövetség előterjesztésére, amikor a 2010-es magyarországi Európa-bajnokság megrendezéséhez biztosított költségvetési támogatás felhasználását vizsgálva a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elmarasztaló megállapításokat tett.

Az a vita is jó órányival megtoldotta a vasárnapi összejövetelt, amely a körül bontakozott ki a hosszútávúszók kezdeményezésére, hogy szabályosan hívták-e össze a közgyűlést, ám ez ügyben (is) alulmaradt az ellenzéki álláspont.

“A közgyűlés kiállt a sportág egysége mellett” – értékelte az MTI-nek a főtitkárválasztó fórumot Gyárfás Tamás. “A tagság meggyőző fölénnyel támogatta elnökségünk előterjesztéseit. Bár alapszabály-módosító rendkívüli közgyűlésre javaslat nem érkezett, magam kezdeményeztem, hogy erre sor kerüljön. Erre az elnökség, majd a tagság javaslatainak begyűjtését követően, várhatóan szeptemberben kerül sor. A MÚSZ közgyűlése tájékoztatást kapott a szövetséggel kapcsolatos vizsgálatokról. A tagság egységesen támogatja a szövetség egységének megőrzését, lehetőségei szintjén elősegíti a sportág sikereihez méltó légkör megteremtését, és ehhez kéri mindazok jóindulatú fellépését, akik számára fontos a magyar úszósport.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik