Sport

Ötezer doppingteszt a londoni olimpián

Gyakorlatilag bárkit, bármikor felszólíthatnak mintaadásra.

Ötezer ellenőrző vizsgálatot végeznek el a 2012-es nyári olimpia idején – jelentette be a londoni kontrollprogram egyik felelőse az isztambuli doppingellenes világkonferencia zárónapján.

Sophie Berwick a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) szervezésében zajlott, és 92 országból 150 küldöttet felvonultató összejövetelen elmondta: a tesztelést már július 16-án, az olimpiai falu megnyitásának napján elkezdik, s az ellenőrzések egészen a játékok záróünnepségéig tartanak. Zömmel a versenyeken vizsgálódnak majd, de lesznek váratlan, úgynevezett randomtesztek is. Hozzátette, hogy egy sportolót adott esetben akár két-három alkalommal is kontrollnak vethetnek alá, s az adott olimpiai periódusban bárkit gyakorlatilag bármikor mintaadásra szólíthatnak fel.

A pénteki előadások közül kiemelt érdeklődés kísérte a géndoppingról szólót, amelyet egy török professzor, Haydar Demirel tartott. Az elriasztó, állat- és emberkísérleteket is felvillantó, fotóanyaggal és filmrészletekkel tűzdelt prezentáció az elmúlt évtized génmanipulációit hivatott bemutatni, és világossá vált, hogy a “modern kori” doppingolás eme új, veszélyes útján a mégoly felkészült üldözők is roppantul le vannak maradva az üldözendők mögött.

“A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által is elfogadott, úgynevezett akkreditált laboratóriumok természetesen próbálkoznak, de még egyik sem tudja bizonyító erővel kimutatni a géndoppingot” – szögezte le a török tudós.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik