Sport

Budai befagyasztaná az úszószövetség pénzét

Az elszámoltatási kormánybiztos arra kérte a MOB elnökét, hogy a vizsgálatok befejezéséig ne fizessenek a Magyar Úszó Szövetségnek (MÚSZ).

Budai Gyula többek között erről tájékoztatta Czene Attilát, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkárát, aki pénteken hivatalában fogadta őt.

Az úszás olimpiai felkészülésére és az utánpótlás-nevelés folyamatosságának fontosságára való tekintettel Czene Attila egyeztetést kezdeményez a Borkai Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökével, a kormánybiztos kérésére a kifizetések felfüggesztése ugyanis indokolt lehet. A sportág műhelyeiben a szakmai munka fenntartása, a pénzügyi stabilitás hátterének biztosítása ugyanakkor kiemelt figyelmet igényel – áll a közleményben.

A megbeszélésen elhangzott – az államtitkárság közleménye szerint -, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) által végzett vizsgálat dokumentációja alapján Budai Gyula hivatalosan, írásban kereste meg azon cégeket, amelyeknek – a tavalyi Európa-bajnoksághoz köthető szerződéseik révén – a MÚSZ hónapok óta, összességében több mint 80 millió forinttal tartozik. A kormánybiztos a vizsgálat lefolytatásához számos kiegészítő dokumentum és szerződés másolat megküldésére is felszólította a KEHI-t.

Budai múlt szerdán jelentette be, hogy Bánki Eriknek, az Országgyűlés sport- és turizmus bizottsága fideszes elnökének felkérésére vizsgálatot indított a MÚSZ-nál. Az ügy előzménye, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal február elején jelezte, szabálytalanságokat állapított meg a MÚSZ-nál a tavalyi, margitszigeti Európa-bajnokság költségvetési támogatásának felhasználását illetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik