Sport

Átalakul a hazai doppingellenes szabályozás

Sikerrel zárultak a Czene Attila és Rune Andersen, a WADA nemzetközi jogharmonizációért felelős igazgatója közt tavaly ősszel megkezdett jogharmonizációs egyeztetések.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága által előkészített rendelet elfogadásával, a kormány átalakította a magyar doppingellenes szervezetrendszert és szabályozást, amely így minden részletében megfelel a nemzetközi előírásoknak. Az EU-tagállamok közül eddig tizenegy tagállam nyerte el a WADA Szabályzatnak és a nemzetközi doppingellenes szabályozásnak való teljes megfelelőségi, úgynevezett, „fully compliant” státuszt – derül ki a NEFMI szerkesztőségünkbe eljuttatott leveléből.

A kormányrendelet új alapokra helyezi a nemzeti doppingellenes tevékenység és szervezetrendszer szabályait. Az új előírás meghatározza a doppingellenes küzdelem egyes szereplőinek (így a versenyzők, a nemzeti doppingellenes szervezet /HUNADO/, valamint a sportszövetségek, sportköztestületek) kötelezettségeit, és pontosítja a doppingvétségek körét. Kimondja továbbá, hogy a doppingeljárásban a bizonyítási kötelezettség főszabály szerint az eljáró szervet terheli.

Bővült a HUNADO feladatköre, a szervezet a továbbiakban a sportszövetségek helyett lefolytatja az előzetes felülvizsgálati, valamint doppingeljárásokat, átveszi a megszüntetett Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület egyes feladatait, illetve a gyógyászati célú mentességek iránti kérelmeket eldöntő bizottsága dönt a kiemelt versenyzők kérelmeiről. Mindemmellett valamennyi érintett sportágra kiterjedően összeállítja az ún. nyilvántartott vizsgálati csoporthoz tartozó – és ezzel fokozott doppingellenőrzésre számító – versenyzők körét, ellátja a mintavétellel és kezeléssel, valamint a doppingellenőrzések eredményének kezelésével és közlésével összefüggő, hatáskörébe utalt feladatokat és a továbbiakban is gondoskodik a tiltólista karbantartásáról, ezzel kapcsolatos tájékoztatási tevékenységet végez, az aktuális tiltólistát honlapján közzéteszi.

A sportolók adatszolgáltatási kötelezettsége egyszerűsödik. A nyilvántartott vizsgálati csoportba tartozó versenyzők köre pedig számottevően csökken. A HUNADO hatáskörének új szabályok szerinti meghatározásával eleget teszünk azon nemzetközi elvárásnak, hogy a doppingellenőrzések során a lehető legmagasabb szintű függetlenség, pártatlanság és átláthatóság érvényesüljön.

A közlemény szerint a doppingellenes küzdelem sikereként könyvelhető el, hogy idén, a londoni olimpiát megelőző utolsó felkészülési évben az állam 35 százalékkal több forrást biztosít a doppingellenes feladatokra, mint tavaly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik