Sport

Törölhetik az NFL-szezont

A csapattulajdonosok nem tudtak megállapodni a játékosokat képviselő szakszervezettel (NFLPA) az NFL kollektív szerződéséről.

Az egész liga működését szabályozó dokumentum eredetileg múlt csütörtökön éjfélig lett volna hatályban, de akkor egy nappal, múlt pénteken pedig egy héttel kitolták a határidőt, így a feleknek most péntek éjfélig volt idejük megállapodni egymással.

“A felek álláspontja nem közeledett a fő kérdésekben, ezért nincs értelme folytatni az egyeztetést” – közölte George Cohen, aki az állam részéről működött közre közvetítőként. A jelenlegi helyzetben annak is reális az esélye, hogy az NFL történetében először egy teljes szezon elmarad. Részleges törlésre 1987-ben már volt példa, akkor a játékosok 24 napon át sztrájkoltak, így a harmadik forduló elmaradt, további hármat pedig cseresorokkal rendeztek meg.

A 32 csapattulajdonos 2008-ban egyhangúlag mondta fel a kollektív szerződést, amely idén március 4-én vesztette volna hatályát, ha nem hosszabbítják meg. A vita elsősorban a liga 9 milliárd dolláros bevételének elosztásáról szól, a tulajdonosok ugyanis sokallják a játékosok 4,8 milliárdos részesedését. Arról is tart a vita, hogy a tulajdonosok szeretnék 16-ról 18-ra növelni az alapszakaszbeli mérkőzések számát, ezt azonban a játékosok ellenzik.

Gazdasági elemzők szerint az NFL abszolút csúcson van minden tekintetben, 1920 óra íródó történelmének legsikeresebb évét zárta. Ezt támasztják alá a televíziós nézettségi adatok, amelyek jószerivel minden rekordot átírtak az Egyesült Államokban. A liga bevétele várhatóan közel 10 milliárdra nőne a következő idényben, köszönhetően a televíziós társaságok által hatalmas mértékben megemelt, közvetítési jogokért fizetett összegnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik