Sport

Deák Bárdos ezüst-, Bácsi bronzérmes

A veterán nehézsúlyú (120 kg) Deák Bárdos Mihály ezüst-, Bácsi Péter (74 kg) pedig bronzérmet szerzett a Szombathelyen.

A délutáni programban a három vigaszágas magyar közül a 60 kilós Gérnyi Dávid és a 120 kilós Nunajev Juszup is kikapott első vigaszági meccsén, a szintén nehézsúlyú Lám Dávid ugyanakkor meccs nélkül továbbjutott, miután az amerikaiak világbajnoka, Dremiel Byers visszalépett, így a fiatal versenyző a bronzért mérkőzhetett, s az Aréna Savaria közönsége három magyarért izgulhatott az éremcsaták során.

Közülük elsőként az FTC klasszisbirkózója, Bácsi Péter lépett szőnyegre. A 2008-as Európa-bajnok, olimpiai ötödik Bácsi az első mentet minimális különbséggel elbukta a kazah Aszrat Dilmurhamedov ellen, a folytatásban azonban nagyszerű produkciót nyújtott, a második menetet 3-0-ra nyerte meg, s a mindent eldöntő harmadik két percben sem hagyott kétséget afelől, hogy ki a jobb, 6-0-lal hozta a szakaszt, és lett harmadik.

A 120 kg-ban Lám a bronzmeccsen nem tudott meglepetést okozni, kikapott a török Atilla Güzeltől. Ezek után következett az aranycsata, melyben az ötszörös világbajnoki ezüstérmes, Eb-győztes Deák Bárdos a kazah Nurmahan Tyinalijevvel csapott össze. A miskolciak egész nap kiválóan küzdő tapasztalt versenyzője a fináléban is nagy csatát vívott, az első mentet ugyan 2-0-lal elbukta, a másodikat azonban megnyerte 1-0-ra, így következhetett a döntő két perc, mely másfél percig eredménytelen állóharcot hozott.

A végén a több akcióponttal rendelkező kazah választhatott, s ő védekezni akart az utolsó fél percben, Deák Bárdos pedig hiába próbált meg mindent, nem sikerült akciót bemutatnia, így meg kellett elégednie a második hellyel.

“Felemás napon vagyunk túl – kezdte szombati értékelését az MTI-nek Struhács György szövetségi kapitány. – Misivel nagyon elégedett vagyok, ami most, ebben a korban benne van, azt teljesen kibirkózta magából, s óriási siker, hogy Byerst legyőzte, korábban legalább nyolcszor találkoztak és mindig kikapott tőle. Bácsi Peti birkózása is tetszett, semmi gond nem volt vele, a bronzmérkőzésen is kiváló volt. Az elvesztett elődöntőben egy figyelmetlenség miatt ment el az első menet, ami benne van, utána viszont nem tudott megnyugodni a második menetre, ami viszont hiba. A 60 kilóban jelenleg ennyi van a versenyzőinkben, Fodor Zolinak (84 kg) viszont sajnos nem sikerült. Nála továbbra is a maximális erővel van a legnagyobb gond, nem fárad el a meccseken, de az akciókat nem tudja megcsinálni. Igazából nem tudom, mi okozza ezt, mert ugyanazt az erősítést végzi mint a többiek, de úgy tűnik nem megy rá annyi izom, mint másokra. Ugyanakkor én hiszem, hogy ez meg változik majd, a világbajnokságig meg tudjuk oldani ezt a problémát, speciálisabban dolgozunk majd nála ezen, és akkor jönni fognak az eredmények is. Vasárnap remélem, a legfényesebb éremből is jut majd.”

Vasárnap az 55, a 66 és a 96 kg-osok küzdelmeivel zárul a Magyar Nagydíj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik