Sport

Győzelemmel kezdtük a Volvo Kupát

Az ausztrál nemzeti csapat felett aratott 4 gólos diadallal kezdte meg szereplését a magyar férfi vízilabda-válogatott az 5. Volvo Kupán, Miskolcon.

A miskolci Kemény Dénes Sportuszodában a névadó szövetségi kapitány olimpiai bajnoki címvédő legénysége teltház, mintegy 1500 ember előtt szállt vízbe a távoli kontinens legjobbjai ellen, a nyári, kínai világbajnokságra való felkészülést szolgáló tornán.

A nagy visszatérők egyike, a háromszoros olimpiai bajnok Kásás Tamás a keddi, Kanada elleni barátságos meccsen játszott először újra a 2008-as pekingi olimpiai döntő óta, s a szerdai meccsen is rögtön villant. Csak szabálytalanul tudták szerelni, a megítélt büntetőt Hosnyánszky Norbert vágta a vendégek kapujába, majd Biros Péter, a Kásáshoz hasonlatosan három ötkarikás aranyat a magáénak valló csapatkapitány volt szintén ötméteresből eredményes (2-0). Az olimpiai 8. ausztrálok erejéből egy gólra futotta az első negyedben, nem utolsó sorban a magyar kapuban remeklő kétszeres olimpiai győztes Gergely Istvánnak köszönhetően.

A második nyolc percben is jól működött a hazai védelem, viszont a támadógépezet akadozott, a játékrész közepéig kellett várni a harmadik magyar gólra, amelyet a jelenlegi keret harmadik háromszoros olimpiai bajnoka, Kiss Gergely szerzett, majd megúszás végén a pekingi bajnok Varga Dénes lőtte ki a hosszú sarkot (4-1). Aztán szépített a rivális, de az ifjabbik Varga fivérnek akadt erre is válasza (5-2).

A szegediek ausztrál légiósa, Aaron Younger hozta közelebb az ellenfelet a harmadik negyed elején, Biros megúszásgóllal válaszolt (6-3), amire újabb emberelőnyös ausztrál találat következett (6-4). A kevés kapott gól a védekezést dicsérte, a kevés lőtt viszont a támadójáték elégtelenségét tükrözte vissza.

A zárónegyed első fontos momentumát Kiss balkezes bombája jelentette: büntetőből bizonyult kíméletlenül pontos ítélet-végrehajtónak (7-4). Pár perces várakozás után újabb “suta találat” jött: a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert pattintott az amúgy Gergelyhez hasonlóan pompásan teljesítő ausztrál kapus hálójába, kialakítva a végeredményt (8-4).

A magyar válogatott néha káprázatos manővereket is bemutatva, kiváló védekezéssel, az akciók befejezésénél azonban olykor pontatlanul játszva, összességében biztató teljesítménnyel hozta a kötelezőt. Csütörtökön (kezdés 19 ó) a német együttes következik.

Eredmény, 1. forduló:
Magyarország-Ausztrália 8-4 (2-1, 3-1, 1-2, 2-0)
a magyar góldobók: Varga Dénes, Biros, Kiss G. 2-2, Hosnyánszky, Madaras 1-1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik