Sport

Hazánk uniós sportkeretprogram felállítását kezdeményezi

Az Európai Bizottság új sportstratégiájáról Budapesten tárgyalnak az illetékes nemzeti, európai és nemzetközi szervezetek képviselői.

Az Európai Unió magyar elnöksége azt szeretné, ha az Európai Bizottság a 2014 és 2020 közötti évekre vonatkozó, közös prioritásokat megfogalmazó munkatervet fogadna el, amely mind a huszonhét tagországnak megfelel, és amelynek megvalósítása során létrejöhet az uniós sportkeretprogram.

Ezt Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára mondta a bizottság új sportstratégiájáról tárgyaló keddi, budapesti Sport Fórum közben tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. A mostani eszmecsere fontosságát hangsúlyozva a sportállamtitkár leszögezte: évekig tartó tervezés előzi meg azt, hogy átfogó keretprogramról és finanszírozásról lehessen beszélni.

“A mostani, budapesti tanácskozás fontos üzenete lehet a teendők menetrendjének elfogadása, amelynek alapján lehet folyatni a munkát, és úgy tudjuk átadni a stafétabotot az elnökként bennünket követő lengyeleknek, hogy mi mindent megtettünk e program kialakítása érdekében” – mondta Czene Attila.

Andrula Vasziliu, az Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért, ifjúságért és sportért felelős biztosa azt hangoztatta, hogy a nyílt párbeszéd segíthet meghatározni, merre kell haladni a sport területén.

Kiemelt jelentőségűnek tartja a tagállamok doppingellenes harcát, de nagy figyelmet kíván szentelni például a játékos-átigazolások főleg a labdarúgásban jelentkező következményeire, a férfi és női esélyegyenlőség sportbéli megvalósulására, az egységes piac igényeit figyelembe vevő jogdíjszabályozásokra.

David Howman, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) főigazgatója arról beszélt, hogy a fő figyelmet a tiltott szerek használatának visszaszorítására, és ennek finanszírozására fordítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik