Sport

A Jobbik megvizsgáltatná a 2006-os úszó-Eb-t is

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy vizsgálja ki a 2006-os budapesti úszó-Európa-bajnokság szerződéseit és a hozzájuk tartozó kifizetéseket és teljesítéseket.

Szilágyi György, ellenzéki országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón emlékeztetett rá, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) múlt szerdán hozta nyilvánosságra a 2010-es budapesti úszó-Eb-vel kapcsolatos vizsgálatának eredményeit.

Ebben többek között az szerepel, hogy “az Eb megrendezésére kapott 400 millió Ft állami támogatásból a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) mintegy 120 millió Ft-ra a megalapozatlan költségvetés miatt nem lett volna jogosult, további mintegy 60 millió Ft-ot pedig jogszabálysértő módon használt fel”. A vizsgálat megállapításaira Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke múlt szerdán úgy reagált: a Magyar Úszó Szövetség elnökségének határozata alapján a szövetség gazdasági tevékenységét, az Eb-t illetően is Ruza József főtitkár tartotta kézben.

A főtitkár az elnökséggel azt közölte: az előzetes kalkulációt a korábbi, 2006-os budapesti úszó-Eb alapján készítette el. Szilágyi György csütörtökön hangsúlyozta: a 2006-os Eb megrendezése 1,2 milliárd forintba került, ami 350-380 millió forinttal több, mint a 2010-es esemény rendezési költsége, pedig ez utóbbinál is talált szabálytalanságokat a KEHI, így “vélelmezhetően a négy évvel korábbi drágább eseménynél is lehetnek problémák”.

Gyárfás Tamás a Jobbik sajtótájékoztatóján elhangzottak után így nyilatkozott:

“Nem veszem a bátorságot, hogy pártpolitikusok véleményét bármilyen értelemben kommentáljam. Mi a Czene Attila vezette sportállamtitkárságnak, a Magyar Olimpiai Bizottságnak, és bármely vizsgálat esetén a KEHI-nek és más felügyeleti szerveknek vagyunk kötelesek minden kérésüknek eleget tenni. A pártok tevékenysége a magyar úszósport és reményeink szerint az egész magyar sport számára egy más kategória.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik