Sport

London a célja a magyar taekwondósnak

A pekingi olimpiára nem tudta kvalifikálni magát, a 2012-esre viszont jó eséllyel pályázik a legjobb magyar taekwondós, Tóth Balázs.

Világranglista-versenyt nyert meg a magyar versenyző a hétvégén a svédországi Trelleborgban, ez pedig a hazai taekwondosport egyik legnagyobb sikere a közelmúltból. A 27 éves fiatalembernek nincs könnyű helyzete a versenyekre való felkészülés során, hiszen sem a 80 kilogrammos, sem az abszolút kategóriában nincs minőségi edzőpartnere – írja a Nemzeti Sport keddi száma, amely azt is közli, Tóth klubedzőjével, Donáth Marcellel szokott készülni.

Tóth Balázs elmondta, a szövetség támogatja abban, hogy eljusson nemzetközi edzőtáborokba, ahol megfelelő partnerek “tudják megrugdosni”. Büszkén tette hozzá, hogy ő lesz az első magyar, aki Iránban edzőtáborozhat, február közepétől. Irán a sportág egyik nagyhatalma tele olimpiai és világbajnoki címekkel (a sportág egyébként Koreából indult).

Patakfaly Miklós, a magyar szövetség elnöke szerint Tóth annyira elszánt, hogy jó esélye van arra, hogy kijusson az ötkarikás játékokra. Legutóbb Salim Józsefnek sikerült mindez, ő Sydney-ben negyeddöntős volt.

Tóth ugyan testnevelő végzettséggel bír, de jelenleg segédmunkából tartja el magát (ösztöndíja mellett), ami nem feltétlenül ideális állapot. Mindenesetre Üllőn taekwondoiskolát nyitott, ahol gyerekekkel foglalkozik, valamint besegít egyesülete, a Tájfun SE szakmai munkájába is.

A magyar fiú Los Angelesbe is elutazik majd, ahol már háromszor járt egy hónap erejéig: Salim Józsefet látogatja meg, hogy a sportág nagy magyar alakjától ellessen pár fogást.

Az olimpiai kvalifikációs versenyt júniusban rendezik, ott 100-120 versenyző vesz majd részt a világ minden pontjáról: az első három jut ki Londonba. Ha ez nem jön össze, még mindig lehet bízni az európai kvalifikációs viadalban, amelyet jövő januárban rendeznek – ott is dobogón kell végezni a 49 ország legjobbjai között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik