Sport

Visszatér a medencébe Ian Thorpe

Hónapokig tartó lázas találgatásoknak véget vetve az úszóklasszis bejelentette, hogy ismét versenyezni fog.

Az ausztrálok négy éve visszavonult úszósztárja szerdán Sydney-ben tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy indulni szeretne a 2012-es londoni olimpián.

“Nem volt könnyű a döntés, hogy ismét versenyezzek. Soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténik. Soha nem gondoltam volna, hogy ismét versenyezni fogok” – mondta Thorpe az újságíróknak.

A Torpedó néven is emlegetett 28 éves úszó kilenc érmet szerzett a 2000-es sydney-i, illetve a 2004-es athéni olimpián: öt arany, három ezüst és egy bronzérmet. Emellett 11-szeres világbajnok.

Elmondása szerint már tavaly szeptemberben meghozta a döntését, és azóta titokban edz. Nyolc különböző uszodába járt edzeni, hogy ne ébresszen gyanút, és barátait arra kérte, hogy “hazudjanak arcátlanul”, ha a terveiről kérdezik.

Thorpe szerdán regisztráltatta magát a doppingellenőrző programra is. Erre azért volt szükség, mert a helyi antidoppingprogram szabályai szerint a regisztrációtól legalább kilenc hónapnak kell eltelnie addig, amíg egy sportoló hivatalos versenyen indulhat.

Thorpe, akinek a 200 és a 400 méteres gyorsúszás volt a specialitása, jelezte, hogy a gyorsváltót, valamint a 100 és 200 méteres gyorsúszást célozza meg.

A sportoló 2006 novemberében jelentette be visszavonulását, ami igencsak meglepetésként hatott az úszósportban, hiszen fél évvel később éppen Melbourne-ben rendezték a vb-t. A verseny alatt a L’Equipe című francia újság megszellőztette, hogy 2006 májusában, edzés közben túl magas tesztoszteron- és növekedésihormon-szintet mértek Thorpe-nál, és ez lehetett a hirtelen visszavonulás oka. Az úszó tagadott, később pedig tisztázták is.

Az ausztrál ötkarikás úszóválogatókat 2012 februárjában vagy márciusában rendezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik