Sport

Szalay: egyelőre nem lesz többletforrás a sportban

A magyar sportegyesületek idén nem számolhatnak reálisan az adókedvezményekből beérkező többletforrásokkal Szalay Ferenc, az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának alelnöke szerint.

A politikus a Digi Sport televízió Reggeli Start című műsorában elmondta, a koncepciót még nem fogadta el az Európai Unió, és félő, hogy több eleme sem fogja kiállni a brüsszeli felülvizsgálatot.

“A társasági adóból levonható sporttámogatások ötlete teljesen új Európában, és engedélyezése legfeljebb korlátozottan lesz lehetséges” – fogalmazott a szolnoki polgármester. “A létesítmények fenntartására, üzemeltetésére, a szabadidősportra, az ifjúsági és diáksportra és az iskolai testnevelésre vélhetően meglesz az engedély, de a kiemelt csapatsportokra és a profi versenyzők, edzők személyi kifizetéseire nem.”

A júliusban elfogadott jogszabály kiemelten támogat öt sportágat. Adókedvezményt biztosítana a társasági adóból a látvány-csapatsport – a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong – országos sportági szakszövetsége, a tagjaként működő sportszervezet vagy a látvány-csapatsport fejlesztéséért létrejött közhasznú alapítvány részére az adóévben nyújtott támogatáshoz kapcsolódva.

“Az új támogatásban nem részesíthető ágazatok és versenyzők stabil felkészülése továbbra is állami feladat marad, ami Európában az átlag feletti tehervállalás a költségvetés részéről. Erre kellő alapot nyújt a már megszavazott büdzsében megnövelt támogatás, így a jövő évi londoni olimpián éremesélyes sportolók előkészületeit nem fenyegeti veszély” – mondta Szalay Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik