Sport

Elmarad vagy indul a Budapest-Bamako rali?

A Hősök teréről indul szombaton a futam, a Külügyminisztérium azonban a verseny törlését javasolja.

Ahogyan arról már beszámoltunk, január 15-én elrajtol Budapestről a “magyar Dakar”.

Idén Szenegálba is ellátogat a jótékonysági tevékenységeket is végző mezőny, de Mauritániában kevesebb időt, csak 2,5 napot töltenek a versenyzők – mondta el a futam főszervezője, Villám Géza (Szabó Gál András) csütörtökön a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten.

Mali fővárosa, Bamako a cél a rali versenyzők számára, de ahogyan minden évben, idén sem indul zökkenőmentesen a verseny.

A Külügyminisztérium csütörtökön a biztonsági kockázatok elemzésével foglalkozó európai szervek tájékoztatása és más, megbízható forrásból származó információk értékelése alapján “nyomatékosan” arra kérte a szervezőket, hogy vegyék fontolóra meg az idei futam törlését.

A Szaharától délre eső országok biztonsági helyzete nagy mértékben romlott az utóbbi időszakban. A minisztérium szerint a résztvevőknek főleg a mauritániai és a mali szakaszon lehet számolniuk az emberi élet és a testi épség elleni terrorista fenyegetéssel, és emberrablástól is tartani lehet. Ezekben az országoban nincs magyar külképviseletei szerv.

A budapestbamako.org oldalon Villám Géza, a verseny főszervezője elmondta, mióta a Külügyminisztérium kiadta a figyelmeztetést, a különböző követségek sorra fordulnak hozzájuk, hogy adják ki nemzetük indulóinak névsorát. A francia követség például megtiltotta az egyetlen francia pilótának, hogy rajthoz álljon.

Tavaly a mali és mauritániai szakaszt törölték a szervezők a versenyből. Egyelőre nem érkezett olyan hír, hogy a szervezők a visszalépésről döntöttek volna.

AJÁNLOTT LINK:

“Felettébb veszélyes” figyelmezteti a Külügyminisztérium a Budapest-Bamako indulóit (budapestbamako.org)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik