Sport

Valverde fellebbezését elutasították

A Svájci Legfelsőbb Bíróság hétfőn elutasította Alejandro Valverde fellebbezését, így a spanyol országúti kerékpáros 2012 januárjáig nem versenyezhet.

A 2009-es spanyol körverseny, a Vuelta a Espana győztese a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavaly májusi határozata ellen nyújtott be keresetet, mely jóváhagyta az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) által doppingolás miatt kiszabott kétéves eltiltását. A CAS a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kérvényének helyt adva, az eltiltást nemzetközivé terjesztette.

A CONI 2009 májusában marasztalta el Valverdét, mert a 2008-as Tour de France olaszországi szakasza után adott doppingmintáját összehasonlították az Eufemiano Fuentes “doppingdoktornál” 2006-ban megtalált, a versenyző monogramjával ellátott vértasakban lévő vérrel, s az összevetés alapján egyértelművé vált, hogy a két minta ugyanattól a személytől származik.

Fuentes több mint hatvan sportolót látott el doppingszerekkel, s a többségük kerékpáros volt. Valverde ártatlannak vallotta magát, és azért fellebbezett a CAS-hoz a CONI szankciója ellen, mert szerinte a spanyolországi bizonyítékok alapján nem lehetett volna eltiltani őt Olaszországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik