Sport

Borkai tíz érmet vár Londonban

Tíz érem megszerzésére lát esélyt a londoni olimpián Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

A MOB idén a megnövelt hatáskörnek és állami támogatásnak köszönhetően 2,1 milliárd forintot fordíthat az élsport támogatására, s kiemelten kezeli a londoni esélyeseket.

Borkai – aki januárban találkozik Jacques Rogge-gal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével – a doppingolás miatt egy évre eltiltott birkózó világbajnok Kiss Balázs londoni indulási esélyeiről azt mondta, nem látja, hogy a MOB-nak lenne mozgástere az ügyben.

A MOB első embere hétfőn délelőtt megállapodott a sportköztestületekkel az idei finanszírozásról. Eszerint a köztestületek legalább annyit, vagy többet kapnak, mint 2010-ben.

Az esélyekről elmondta, tíz érem megszerzésére lát esélyt. Hozzátette, amennyiben sikerülne túlszárnyalni a pekingi aranytermést (három első helyezés), akkor már boldog lenne.

“Ezt a tízes kört kicsit bővítve 20-25 főről beszélhetünk, de tovább nem tudunk menni. A londoni csapatot illetően azt mondtuk, az eredményességre megyünk rá, természetesen jó lenne, ha minél többen kivívnák az indulási jogot. Optimista vagyok, de reálisan gondolkodom, s persze bizakodom, hogy nem jól tippelek. De más az olimpia, nem lehet az esélyek latolgatásánál a világbajnoki eredményekből kiindulni” – fogalmazott Borkai Zsolt.

Győr polgármestere elárulta, a MOB kibővített hatásköre ellenére a sportért felelős államtitkárságnak még számtalan feladata marad, ilyen a törvényalkotás, a szabályozások, a pályáztatás vagy az ellenőrzés, s a sportstratégia összeállítása.

A bizottság első embere hétfőn délelőtt megállapodott a sportköztestületekkel az idei finanszírozásról, amelynek lényege, hogy a köztestületek legalább annyit, vagy többet kapnak, mint 2010-ben. A paralimpiai felkészülés és a szabadidősport támogatási összege közel megduplázódott. Az egyeztetésen Borkai Zsolt mellett részt vett Bánki Erik, a parlament sport- és ifjúsági bizottságának vezetője, Szalay Ferenc, a bizottság helyettes vezetője, Balogh Gábor, a kormányfő sporttanácsadója, valamint Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség, Monspart Sarolta, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség, Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság és Nébald Rudolf, a Fogyatékosok Sportszövetségének elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik