Sport

Madárnak Hopkinsékra fáj a foga

Pozitívan értékelte a 2010-es esztendőt, jövőre pedig újabb nagy sikerekre tör Erdei Zsolt, veretlen profi félnehézsúlyú ökölvívó.

“Idén ugye átmentem egy nagyobb válságon, hogy bokszolok-e még valaha, vagy sem. Szerencsére végül egy nagyon jó szerződést sikerült kötni egy amerikai céggel. Az első meccsem olyan volt, amilyen, úgy gondolom az ellen a fiú ellen nem lehetett jobban bokszolni, a rekordom megmaradt, így összességében pozitívnak értékelem az esztendőt” – kezdett bele a 36 éves öklöző-

Az amatőrként világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes Erdei egy év kihagyás után november 21-én a kenyai Samson Onyangót győzte le egyhangú pontozással az egyesült államokbeli Atlantic Cityben. Ez volt “Madár” első összecsapása az új promóter, az amerikai Lou DiBella jóvoltából.

A monokli.com hétfőn arról számolt be, hogy Erdei a Boksz Világszövetség (WBA) legfrissebb ranglistáján súlycsoportjában a második helyen áll. Ez azért érdekes, mert a vb-címvédő Bejbut Sumenov január 8-án, a WBO jelenlegi bajnokával, Jürgen Bra:hmerrel egyesíti övét. Amennyiben a címegyesítő küzdelem eredményesen zárul, azaz a mérkőzés nem lesz döntetlen vagy eredmény nélküli, akkor a WBA öve felszabadul, ugyanis az egyesített világbajnok “szuperbajnoki” státusba kerül a szervezetnél. Ebben az esetben Erdei megküzdhetne a felszabadult övért, mégpedig a ranglistát vezető spanyol Gabriel Campillóval.

“Úgy gondolom, bármilyen ranglistán jó dolog ha elől van az ember, már csak a tárgyalási alapok miatt is” – mondta Erdei, ugyanakkor hozzátette: sokkal jobban örülne annak, ha a jövőben olyan klasszisokkal mérkőzhetne meg, mint Bernard Hopkins, vagy a súlycsoport jelenlegi legjobbjának számító Jean Pascal. A két öklöző nemrég éppen egymással találkozott, a találkozó döntetlenre végződött, így Pascal maradt a világbajnok.

“Az biztos, hogy mindkettő nagyon nehéz ellenfél, fel kellene kötnöm alaposan a gatyámat. Ugyanakkor azt gondolom, hogy egy tisztességes felkészüléssel, sok-sok kesztyűzéssel mindkettőjüknek méltó ellenfele lennék. Sőt, akár győzelmi esélyem is lenne. Én nem mindig hozom ki magamból a maximumot, ha rákényszerítenek, képes vagyok bármire. Persze egy ilyen mérkőzéshez rengeteg munka kell, és ha egy apró dolog nem passzol, könnyen aknára léphetek.”

Erdei várhatóan januárban New Yorkba utazik, ekkor kezdenek majd a lehetséges ellenfelekről tárgyalni promóterével. “Madár” nagy dolgokat tervez 2011-re: “Jó lenne valamilyen címmérkőzés, ismét világbajnoknak lenni, utána akár egyesíteni is. Ezek nagyon nagy álmok, de az álmok azért vannak, hogy megvalósítsuk őket.”

Erdei Zsolt 2000-ben mutatkozott be a profik táborában, eddigi pályafutása során mind a 31 mérkőzését megnyerte, ezek közül 17-et kiütéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik