Sport

Sportcsillagok Gálaestje: díjazták az év legjobbjait

A sportújságírók szavazatai alapján választották meg az év legjobb sportolóit, csapatát, kapitányát és edzőjét.

Kiss László lett az év szövetségi kapitánya a magyar sportújságírók szavazatai alapján. Az úszókat irányító szakember először nyerte el ezt az elismerést, bár az Év sportolója-szavazáson már hatszor nyert, de mindannyiszor az edzők között. Az 1958 óta tartó voksolás örökranglistáján mostani sikerével feljött a harmadik helyre. Kiss irányításával az úszók a margitszigeti Európa-bajnokságon és az eindhoveni rövidpályás Eb-n is hat aranyat szereztek.

A második helyen a tavaly harmadik Storcz Botond, a kajak-kenusok kapitánya, míg a harmadikon Kulcsár Győző, a párbajtőrözők vezetője végzett.

A nőknél Janics Natasa lett az első, a kajakozó, aki idén három aranyat és két ezüstöt nyert a vb-n, 2004 után másodszor végzett a voksolás élén. Janics a tavaly győztes Hosszú Katinkát előzte meg, az úszó a nyári margitszigeti Eb-n háromszor állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A harmadik helyen az idén Európa-bajnok és vb-ezüstérmes Mészáros Anett végzett, személyében először lett díjazott cselgáncsozó a nőknél.

Edzők közt Kovács István lett a legjobb, a világbajnok Berki Krisztián mestere biztosan végzett a voksolás élén, egyedüliként került 1000 pont fölé. Tornaedző legutóbb tíz éve volt díjazott, akkor Limperger István, Csollány Szilveszter trénere a második helyen végzett. Ezúttal a tavaly harmadik Csipes Ferenc végzett másodikként, tanítványai közé tartozik a kajakos Kovács Katalin, Kozák Danuta, Szabó Gabriella, s lánya, Tamara.

A harmadik helyen a többek között a Verrasztó testvéreket, Evelynt és Dávidot, valamint Mutina Ágnest edző Fehérvári Balázs zárt.

Janics duplázott, ugyanis Kovács Katalinnal alkotott párosa lett az év legjobb csapata, a második helyen az Európa-bajnok és vb-bronzérmes férfi párbajtőr-válogatott szoros versenyben előzte meg a Margitszigeten Eb-győztes női 4×200-as gyorsúszó váltót.

A tornász Berki Krisztián lett az év sportolója a magyar sportújságírók szavazatai alapján.

A világbajnok versenyző fölényesen végzett a voksolás élén. Tornász legutóbb 2002-ben, Csollány Szilveszter révén érdemelte ki az Év sportolója címet. A 25 éves Berki négy Európa-bajnoki cím és két vb-ezüst után szerzett idén vb-aranyat lólengésben.

A második helyhez szintén vb-aranyérem kellett, a tavaly a világ legjobb sportlövőjének választott Sidi Péter müncheni sikerével első magyar sportolóként szerzett indulási jogot a 2012-es londoni olimpiára.

A harmadik, úszó Cseh László már ötödször lett díjazott a választáson, korábban háromszor volt második (2003, 2005, 2008), egyszer pedig nyert (2006).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik