Sport

A Hősök teréről Bamakóba

A budapesti Hősök teréről indul a Budapest-Bamako több mint 400 indulója januárban.

Százötven járművel 35 ország 400 indulója várja már a rajtot. A megmérettetésen egyebek mellett 30 éves Zastava, fűvel bevetett Trabant, két hullaszállító, légpárnás kétéltű jármű, több mentőautó és egy norvég kisváros nyugdíjas tűzoltója vesz részt. A pálya kijelölése nemrégiben ért véget, a 15 napos verseny útvonalának megírása és feltérképezése 24 napot vett igénybe. Az előfutó csapat vezetője Tempfli László, a tavalyi Budapest-Bamako győztese volt.

A Budapest-Bamako jótékonysági munkálatai is megkezdődtek. Az Afrikai Magyar Egyesület és a Kádár Trans közös kamiont indít, amelyre a résztvevők és az adományozók már elkezdték ajándékaikat eljuttatni. A szervezők körülbelül 400-500 ezer euró értékű ruhára, gyógyszerre, oktatási eszközökre, kisgépekre és szerszámokra számítanak. Ezenkívül egy mali számítástechnikai iskola teljes felszerelését viszik a futam résztvevői, és újabb két tanteremmel bővítik a bamakósok által tavaly épített és átadott iskolát Douentza és Timbuktu között. Január 30-án pedig felavatják azt a kutat, amelyet a futam szervezői ásattak ki Diemában.

A Budapest-Bamako január 15-én reggel 8-kor rajtol a Műcsarnok mellől, és a tervek szerint január 31-én fut be Mali fővárosába, Bamakóba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik