Sport

Örömünnep volt a harmadik hely

A várakozástól elmaradva három éremmel - arany nélkül - zárta a szombaton véget ért párizsi vívó-világbajnokságot a magyar válogatott.

Meglehetősen egyoldalúra sikeredett a produkció, ugyanis csak a párbajtőr képviselői állhattak dobogóra, a többieknél nem jöttek a várt, remélt eredmények. Egyéniben Szász Emese ezüst-, Boczkó Gábor bronzérmes lett, s ugyancsak harmadikként zárt a Boczkó, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású csapat.

“Úgy jöttünk ki, hogy két éremmel már elégedettek lennénk, így Szász Emese ezüstje és Boczkó Gábor bronza után a férfi csapat harmadik helye egyfajta örömünnep nekünk – értékelt Kulcsár Győző szövetségi kapitány, aki még megemlítette, hogy Antal Edina is bejutott a legjobb nyolcba, ami ugyancsak kellemes meglepetés volt. – A párbajtőr szakág messze a várakozáson felül teljesített, ugyanakkor az is tény, hogy ez az elszalasztott lehetőségek világbajnoksága volt, mert az érmek még fényesebbek lehettek volna. Akár Szász Emese, akár Boczkó Gábor esetében, de a férfi csapatnak sem biztos, hogy ki kellett volna kapnia az elődöntőben az amerikaiaktól, Emesének pedig három tus előnyről győznie illett volna a csapatverseny nyolcaddöntőjében. De ne legyünk telhetetlenek, kis lépésekkel megyünk előre.”

Tavaly, a törökországi Antalyában a kardozók termeltek szépen, három bronzot szereztek, ezúttal ettől nagyon messze álltak. Nébald György szövetségi kapitány az egyéni versenyt követően, melyben Szilágyi Áron hatodik helye volt a legjobb eredmény, még közepesre értékelte a teljesítményt, inkább a pozitívumokat hangsúlyozva, a csapatküzdelmek után azonban ezt már nem tehette, nem volt mit dicsérnie. A férfiaknál a németektől a nyolcaddöntőben elszenvedett vereség ugyan benne volt a pakliban, előzetesen is többször hangsúlyozták az érintettek, hogy nehéz lesz ezt a meccset hozni, a 20 találatnyi különbség azonban letaglózó volt. Különösen az szúrt szemet, hogy senki sem akadt, aki a mélyrepülést megállította volna. Utóbb a kapitány – a lebegtetett struktúraváltás körüli mozgolódásokra utalva – megemlítette, hogy a szakmai szempontok mellett voltak otthon olyan körülmények, melyek negatívan befolyásolhatták a szereplést. Mások a csapatösszeállítás viszontagságaiból – a lehetséges öt versenyzőből egyet otthon kellett hagyni – vezették le a rossz szereplést. A női csapat nyolcadik helye gyakorlatilag a jelenlegi erőviszonyt tükrözi.

Tőrben a férfiaknál nem történt áttörés, s ezúttal a női vonal sem jeleskedett, pedig csapatban a negyeddöntőbe jutással jelentősen javíthatott volna olimpiai kvalifikációs esélyein. Solti Antal megbízott szövetségi kapitány a későbbi ezüstérmes lengyelektől elszenvedett nyolcaddöntős vereség után szűk körben közölte, hogy nem csinálja tovább, aztán a nap végére – lehiggadva – a többi eredményt is látva visszakozott, mondván, mégis van értelme folytatni a megkezdett munkát.

“A vívásba először sokat bele kell fektetni, ha fiatalokat akar menedzselni az ember, utána viszont nagyon hosszú ideig ki is lehet belőle venni eredményeket – utalt az esetleges fiatalításra mint lehetőségre. – Tudomásul kell venni, hogy el kell utazni a versenyekre, egyébként nem lesznek eredmények” – tette hozzá a szakág szűkös anyagi lehetőségeit említve.

A magyarokat a világbajnokságon hét alkalommal állította meg a későbbi aranyérmes, így a kardozó Nemcsik Zsolt, a tőröző Gátai Róbert és Mohamed Aida, a párbajtőröző Boczkó Gábor és Szász Emese – utóbbi a döntőben -, valamint a női kard- és a férfi tőrválogatott kapott ki az adott nap győztesétől.

A Champs-Élysées mellett lévő Grand Palais-ba 55 ezer néző látogatott ki a nyolc nap során, a szervezők a jegybevételekből több mint 700 ezer eurót szedtek be. Az értő közönség valamennyi napon jó hangulatot teremtett a hatalmas kiállítócsarnokban a döntős programok során, s amikor nem volt francia szereplő, akkor is akadt mindkét félnek támogatója.

A dobogósok között 570 ezer dollárt osztottak ki, díjazták – mégpedig 5 ezer dollárral – a fegyvernemenkénti legjobb bírót is. Kardban Kaposvári Zsolt ott volt a szűk, háromfős listán, végül a közülük a legrégebben tevékenykedő román “zsűri” kapta az elismerést és a pénzt.

A vb legjobb vívója az észt Nikolai Novosjolov lett, aki a férfi párbajtőrözők egyéni versenyének elődöntőjében Boczkót verte. Ugyanezen az összecsapáson bemutatott cselekedetéért – egy már megítélt együttes találatnál bemondta, hogy földet szúrt – fair play díjat vehetett át a zárónapi eredményhirdetés előtt a két bronzzal hazatérő Boczkó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik