Sport

Magyar érmek kerekesszékes tőrvívásban

Szekeres Pál ezüst- Dani Gyöngyi pedig bronzérmet szerzett vasárnap a kerekesszékes vívók tőrversenyében a párizsi világbajnokságon.

Szekeres – aki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportügyekért felelős helyettes államtitkára – a B-kategória csoportszakasza után rögtön a 16-os táblára került, ahol legyőzte a lengyel Zbigniew Wyganowskit (15-13), majd az ugyancsak lengyel Piotr Czopot (15-8), azután pedig, az elődöntőben a francia Laurent Francois-t (15-14). Utóbbi asszóban riválisa már 14-12-re vezetett, innen sikerült a fordítás. A döntőben a pekingi olimpiai bajnok Hu Tao-lianggal (Hu Daoliang) meccselt, végül kikapott 15-13-ra.

“Egy akciót nagyon jól csinált a srác, ezt nem tudtam kivédeni, azért is húztam az időt egy kicsit a végén, hogy valamit ki tudjak találni” – nyilatkozott a döntő után Szekeres Pál. – Amíg ilyen eredmények jönnek, és megy a vívás, addig csinálom. Ha reggel negyed kilenckor valaki azt mondja, hogy szoros asszóban kapok ki az aranyéremért az olimpiai bajnoktól, akkor aláírom, azzal együtt, hogy voltam már világbajnok.”

Dani a nők B-kategóriás versenyében a csoportkör után a negyeddöntőben kezdett, legyőzte az ukrán Irina Lukjanyenkót (15-12), majd az elődöntőben 15-5-re kikapott a kínai Jao Fangtól (Yao Fang). Ugyanitt Pálfi Judit 10. lett.

Az A-kategória versenyében Krajnyák Zsuzsa az 5., Juhász Veronika a 6., Jurák Andrea pedig a 10. helyen végzett.

A férfiaknál, az A-kategóriában Mató Gyula kilencedikként, Horváth Gábor tizennegyedikként, Juhász Tamás huszadikként zárt.

Ajánlott videó