Sport

50 éves Diego Maradona

Lanúsban született, Buenos Aires tartományban minden idők egyik legnagyszerűbb labdarúgója. Szegénynegyedben nőtt fel, de már 10 éves korában megmutatkozott tehetsége. Öt testvére volt, közülük kettő focista lett – szegények, alighanem egész életüket kisebbségi komplexus mellett élik le.

Akkor az Estrella Roja csapatában rúgta a bőrt, később pedig az Argentinos Juniors korosztályos csapata szerződtette.

1976-ban mutatkozott be 16 évesen az Argentinos Juniors csapatában, 1981-ig ott is játszott. 167 meccsen 115 gólt rúgott. Utolsó két évében gólkirály lett, le is igazolta a Boca Juniors. Természetesen az első meccsén gólt lőtt, rögtön kettőt is, majd gólkirály lett.

Maradona best of 1.:

Kevesen tudják, hogy első európai klubja a Barcelona volt 1982 és 1984 között. 5 millió fontot adott érte a katalán csapat, ez akkor rekordnak számított.

1984-ben a Napoli rátett egy lapáttal, 6,5 millió fontért szerződtette, itt lett igazán sztár, a nápolyiak azóta is istenként tisztelik. Kétszeres bajnok, UEFA-kupa-győztes lett, 258 mérkőzésén itt is 115 gólt szerzett. 1991-ig játszott Nápolyban, utána viszont doppingvétség miatt eltiltották, de egy év után visszatért, és 1992-93-ban a Sevillához igazolt. Ekkor már túl volt pályafutása csúcsán, hiába tért haza Argentínába, a Newell’s Old Boys és a Boca Juniors csapatainál már nem tudta megváltani a világot. Utolsó meccsét 1997. október 27-én játszotta.

Az angoloknak lőtt csodagól (1986. június 11-én):

A válogatottban 1977. február 27-én mutatkozott be – Magyarország ellen (csakúgy, mint Messi). A 78-as világbajnokságot kihagyta, még fiatalnak tartották, nélküle is összejött az aranyérem. 1979-ben a skótoknak lőtte első gólját. A csúcs az 1986-os világbajnokság volt.

Argentína győzött, Maradona lett a vb legjobbja, egy csodagólt (hatalmas szóló után) és egy „isteni” gólt szerzett Anglia ellen (június 11-én kézzel talált a kapuba, ezután azt nyilatkozta, az Isten keze volt).

1990-ben ismét döntőt játszottak, de akkor az NSZK visszavágott négy évvel korábbi vereségéért. Az 1994-es világbajnokságon a második meccs után doppingszert találtak a szervezetében, többet nem játszhatott.

A válogatottban 91 meccsen 34 gólt szerzett.

Az a bizonyos kézzel szerzett gól (1986. június 11-én):

Élete visszavonulását követően a botrányokról szólt. Drogfüggő lett, folyamatosan elvonókúrákon vett részt, és sosem tudtuk (tudjuk) biztosan, éppen milyen állapotban van.

Első feleségével 1989 és 2004 között élt együtt, két lányuk született, egyikőjük Sergio Agüero, az Atletico Madrid csatárának felesége. Már unokája is van, no és egy házasságon kívüli gyermeke, aki Olaszországban él (és focizik).

Többször tett politikai nyilatkozatokat, baloldali beállítottsága miatt jó a kapcsolata Fidel Castróval és Hugo Chavezzel is. Emellett mélyen vallásos.

Nagy visszatérésére éppen 2008-ig kellett várni, akkor kinevezték az argentin válogatott szövetségi kapitányának. A csapatot ugyan – éppen – kivezette a dél-afrikai világbajnokságra, a negyeddöntő a végállomást jelentette.

A FIFA az Évszázad góljának választotta az angoloknak lőtt első találatát, 2006-ban az Évszázad labdarúgója lett a FIFA egy internetes szavazásán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik