Sport

Rossz állapotban a nemzeti sportlétesítmények

Komoly problémákkal kell szembenéznie és megküzdenie az október elsején létrejött Nemzeti Sportközpontoknak.

A Nemzeti Utánpótlás-nevelés és Sportszolgáltató Intézetből (NUSI) létrejött NSK 41 sportlétesítményi vagyont kezel, és a legnagyobb gond, hogy ezeknek nagy része régi, rossz állapotú, és fenntartásuk is “régies”.

Vígh László a Nemzeti Sportszövetség és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tatai főtitkári értekezletén tartott előadásában éppen a tatai edzőtábort hozta fel példaként a helyzet érzékeltetésére:

“Ennek a központnak a kihasználtsága 38-40 százalékos, ami egyszerűen elfogadhatatlan – mondta a miniszteri biztos. – Az elmúlt két-három évben semmilyen forrást nem kaptunk fejlesztésekre, így kialakult a 22-es csapdája. Fejleszteni nem tudtunk, a külföldi központok színvonalától ezért folyamatosan leszakadunk, ennek következtében már a hazai szövetségek jelentős része sem hozzánk jön, a bevételeink pedig csökkennek, így még kevesebb pénzünk van. Én bizonyos szempontból meg tudom érteni a szövetségeket, de szakmailag elfogadhatatlannak tartom a helyzetet.”

Vígh László elmondta, az előremenekülést választják, és elkezdik a felújítások előkészítését.

Az NSK szeretne egységes állami sportingatlan-portfóliót kidolgozni. Vígh hangsúlyozta, fontos, hogy egységes vagyonkezelés mellett költséghatékony működést alakítsanak ki, s meg kell szüntetni a vagyon-elaprózódást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik