Sport

Olimpia: tűzijáték nem, női síugrás igen?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó testülete a héten több kérdésben is dönthet. Eltörölnék a megnyitók tűzijátékait.

A Sri Lanka-i Olimpiai Bizottság beadványában környezetvédelmi szempontokra hivatkozva arra kéri a testület tagjait, hogy a játékok megnyitó és záró ceremóniáján ne engedélyezze tűzijáték használatát. A jövőben lézershow helyettesíthetné a látványos, ám a környezetre több szempontból erős hatást gyakorló pirotechnikai bemutatót.

A NOB az 1988-as szöuli megnyitó után döntött úgy, hogy egy másik hagyománynak, a fehér galambok röptetésének véget vet, ugyanis több madár élve megsült, amikor túl közel repült el a már égő olimpiai lánghoz.

A végrehajtó bizottság acapulcói ülésén határoz a 2014-es szocsi téli játékok programjáról is. Új szám kerülhet fel alpesi síben, műkorcsolyában, hódeszkázásban, sílövészetben és szánkóban, ezen kívül a női síugrás sorsáról is döntenek. Utóbbi sportág képviselői már hosszú ideje próbálkoznak, álláspontjuk szerint diszkrimináció, hogy csak férfiak versenyezhetnek ebben a számban.

Jacques Rogge, a NOB elnöke egy hétvégi felszólalásában kitért az illegális szerencsejátékokra és fogadásokra. A NOB a 2012-es londoni szervezőkkel, a fogadóirodákkal és a brit kormánnyal is együttműködik, hogy olimpián ezután se legyen fogadási botrány. Azok a sportolók, edzők, hivatalos személyek, akik mégis próbálkoznak nem engedett módszerekkel, súlyos szankciókra számíthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik