Sport

A fizetéscsökkentés mellett voksol az NBA

A liga vezetői szeretnék a játékosok fizetését harmadával, éves szinten mintegy 750-800 millió dollárral csökkenteni - jelentette be David Stern, az NBA első embere.

Jelenleg a 30 csapat összesen 2,1 milliárd dollárt költ a játékosok bérére, amit a jelenlegi gazdasági helyzetben csak veszteséggel tudnak biztosítani.

“Valamennyien szeretnénk profitot termelni – mondta Stern. – 750-800 millió dollár környéki változást akarunk, s ehhez ragaszkodunk.”

A főigazgató csütörtökön azt is elmondta, hogy a játékosok szervezetével történt nyári egyeztetések során nem sikerült a két álláspontot közelíteni egymáshoz. A tulajdonosok ugyanakkor mindenképpen szeretnék csökkenteni a bérköltségeket, a becslések alapján ugyanis a jövő héten kezdődő szezonban 340-350 milliós veszteséggel számolhatnak, még úgy is, hogy az előzetes jegyeladások minden korábbit meghaladnak.

Az egyeztetésekre azért is szükség van, mert a jelenleg érvényben lévő kollektív szerződés június 30-án lejár.

A játékosok szervezete a veszteségekkel kapcsolatban azt javasolta a ligának, hogy nagyobb részesedést adjon a tulajdonosoknak az NBA bevételeiből. Stern most jelezte, hogy a tulajdonosokkal erről megállapodott, ám a változtatást az új kollektív szerződéssel együtt hajtják majd végre.

Abban Stern és a játékosok egyetértenek, a megállapodásnak a februári All Star-gáláig meg kell születnie ahhoz, hogy garantálva legyen a 2011/2012-es szezon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik