Sport

Idén 52 ezren futottak Budapesten

Lezárult a Budapest Sport Iroda által szervezett idei futóév. Sikeresek voltak a "nagy futások".

A múlt hétvégi női futással lezárult a Budapest Sport Iroda (BSI) idei jubileumi futóévének budapesti utcai futóverseny-sorozata. Az egyre népszerűbb három tavaszi és négy őszi eseményre összesen 52 000 nevezés érkezett, ami négy eseménynél is új részvételi csúcsot jelentett.

A budapestiek mellett mind a 19 megye és a világ több mint 50 országának amatőr futói is indultak. Idén a leghíresebb futóvendég a szlovák külügyminiszter, Mikulás Dzurinda volt, aki New York és London után Budapest utcáin is teljesítette a maratont.

Ezek a futások hagyományosan részei a főváros programkínálatának, mivel a maratont, a félmaratont és a Vivicittát a 25., a maraton váltót a 17., a női és az éjszakai futást már a 15. alkalommal rendezték meg.

„Ezek az események az elmúlt 25-30 évben az egész világon beépültek a városi folklórba. Szinte nincs fejlett város nagy tömegeket megmozgató utcai futóesemények nélkül. A közös sportolás nyújtotta örömökön kívül az események egyben demonstrációk is az egészséges életmód és az élhetőbb városi környezet mellett. Európa nagyvárosaiban nem ritkák a tíz-húszezer résztvevővel zajló futások, de 60-80.000 futó is indul például Rómában vagy Milánóban” – mondta Kocsis Árpád, a kiemelt budapesti események versenyigazgatója.

Budapest legnépszerűbb futóhelyszínei – a Margitsziget, Római-part, Hármashatár-hegy, Normafa, Városliget – minden nap és minden napszakban tele vannak futókkal. A szigeti futókör olyan népszerű, hogy időnként ki kellene tenni a megtelt táblát.

„A futók sokkal több alkalommal is elindulnának, de évek óta inkább csökkentjük a budapesti futóesemények számát. Inkább kevesebb, de népesebb eseményeket szervezünk. Egy sok ezer fős futótömeget a közlekedők is jobban elfogadnak, mint a pár száz fővel megrendezetteket. Érezhetően nő az útvonal mellett álló szurkolók száma is, bár a bécsi maraton háromszázezer nézőjétől még elmaradunk” – állítja Kocsis Árpád, aki 1989 óta vesz részt a szervezésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik