Sport

Londoni belharc az Olimpiai Stadionért

Két élvonalbeli labdarúgóklub, a West Ham United és a Tottenham Hotspur is szeretne beköltözni a 2012-es nyári játékok után az Olimpiai Stadionba.

Az aréna újrahasznosítására kiírt pályázat határideje csütörtökön járt le, s míg a West Ham United jelentkezését tudni lehetett, a Tottenham vezetőségének lépése némileg meglepőnek nevezhető.

A West Ham beadványát három legjobb játékosa, Scott Parker, Carlton Cole és Mark Noble személyesen vitte el az angol miniszterelnök otthonába. A klub azt tervezi, hogy az olimpia atlétikai versenyeinek, valamint nyitó-, illetve záróünnepségének helyt adó, 80 ezer férőhelyes stadiont 60 ezer főssé alakítaná át.

A Tottenham tulajdonosainak döntése azért volt némileg váratlan, mert a januári elutasítás után a helyi önkormányzat áldását adta rá, hogy egy új, 56 250 főt befogadni képes pályát építsenek jelenlegi otthonuk, az 1899-ben épült White Hart Lane közvetlen szomszédságába.

Daniel Levy klubelnök pénteken hangsúlyozta, hogy nagyon örül a döntésnek, s a saját új stadion megépítését tartaná a legelőnyösebbnek, ám az Olimpiai Stadion hosszú távú bérlése is kiváló lehetőség, márpedig számára a klub stabilitása és biztos pénzügyi helyzetének a megtartása a legfontosabb.

A 2012-es londoni játékok központi stadionja a West Ham jelenlegi arénájától három, a Tottenhamétől pedig öt km-re épül. A létesítmény utóhasznosítására több mint 100 terv érkezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik