Sport

Gyárfás: Barcelona besegített

Azzal, hogy Barcelona kapta a 2013-as úszó vb-t, megnőttek az esélyei Budapestnek a 2017-es vizes világbajnokság megrendezésére.

Erről Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, az Európai Úszó Liga (LEN) alelnöke nyilatkozott pénteken az MTI-nek, miután hazatért Uruguayból, ahol az úszást, a vízilabdát, a műúszást, a műugrást és a nyílt vízi úszást összefogó nemzetközi szövetség egyik döntéshozójaként vett részt a FINA Büro ülésén.

A vizes sportágakat irányító FINA vezérkara Punta del Estében hétfőn döntött úgy, hogy a 2013-as vb-nek Barcelona lesz a házigazdája. A Büro-tagok egyhangúlag voksoltak a katalán főváros mellett. Az 50-es medencébe kiírt világbajnokságnak eredetileg Dubaj adott volna otthont, ám az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városa pénzügyi nehézségekre hivatkozva időközben lemondott a rendezésről.

“Nyolc beugró is akadt, közte Szöul, két ausztrál város, és Abu-Dzabi, de a FINA biztosra ment, nem akart semmilyen kockázatot, ezért egyhangúlag döntöttünk Barcelona mellett – nyilatkozta Gyárfás Tamás. – A katalán város a maga megbízhatóságával nyert, s – akárcsak Budapest, amely 2006 után 2010-ben ismét Európa-bajnokságot rendezhetett – 2003 után 2013-ban lehet gazdája megint sportági csúcseseménynek.”

A kérdésre, hogy Barcelona sikere javít-e a magyar főváros 2015-ről 2017-re módosított vb-pályázatának esélyein, Gyárfás így válaszolt:

“Így, hogy Dubaj helyére Barcelona került, a 2015-ös házigazdaság megszerzése irreálissá vált európai jelentkező számára, hiszen a kontinens aligha ismételhet 2013 után közvetlenül. A kormányzati döntést követően, amelynek nyomán a 2017-es vébét vettük célba, Budapest esélyei kedvezőek. Nekünk az uszoda nagy befektetés, de 2017-re tudjuk vállalni, mert akkorra felépülhet, van rá kellő időnk. A Büro-ülésen is elmondtam, hogy eredetileg 2015-re akartunk jelentkezni, most viszont már 2017-re pályázunk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik