Sport

Elmaradt a világcsúcs a Berlin Marathonon

A rotterdamihoz hasonlóan a kenyai Patrick Makau győzött, miután ismét lehajrázta honfitársát, Geoffrey Kiprono Mutait.

A világ idei két legjobb eredményével rendelkező afrikai futó a világcsúcs megdöntésének reményében érkezett a német fővárosba, ám a vasárnapi viadalon az időjárás nem volt kegyes hozzájuk. A versenyt kellemetlen esőben, ködben kezdte meg a több mint 40 ezer futó, s a legjobbak korán egy perc közeli hátrányba kerültek az etióp Haile Gebrselassie világcsúcsának (2:03:59 ó) részidejeihez.

Makau és Mutai, a mindössze 20 éves etióp Bazu Workuval 30 km után elszakadtak az élbolytól, s folyamatosan növelték előnyüket. A hármas szinte a legvégéig együtt haladt, Borku két km-rel a vége előtt kezdett csak leszakadni, ám a két kenyai egészen az utolsó méterekig nem bírt egymással. A 42,195 km-es verseny az utolsó 200 méteren dőlt el, Makau jobban bírta a végét, s két másodperccel megelőzte honfitársát.

A világrekord ezúttal nem jöhetett össze, sőt, végül a Rotterdamban futott ranglistavezető 2:04:48 órás eredményétől is elmaradt Makau, aki természetesen még így is szenzációs eredménnyel, 2:05:08 órával győzött.

Eredmények:

férfiak:

——–

1. Patrick Makau (kenyai) 2:05:08 ó

2. Geoffrey Kiprono Mutai (kenyai) 2:05:10

3. Bazu Worku (etióp) 2:05:25

Ajánlott videó

Olvasói sztorik