Sport

Czene Attila Bakuban tárgyalt

A sportért felelős szakállamtitkár európai kollégáival egyeztetett Azerbajdzsán fővárosában sportpolitikai aktualitásokról.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága 2007-ben hozta létre a Bővített Sport Részegyezményt, ennek keretében 33 ország tisztségviselői találkoznak rendszeresen, hogy sportszakmai egyeztetéseket folytassanak.

A sportminiszterek – és államtitkárok – ezúttal kiemelten foglalkoztak azzal a kérdéssel, hogy a sporteredmények manipulálása miként védhető ki. Megvitatták a sportolói vízumok problémáit, valamint az aktuális összeurópai sportpolitikai kérdéseket. Ez utóbbi témakörön belül a résztvevők meghallgatták a sportot érintő két Európai Egyezmény − a Dopping Elleni, valamint a Nézőtéri Vandalizmus Elleni Európai Egyezmények – megvalósításáról szóló jelentéseket. Az állami vezetők áttekintették az európai kormányok és a WADA kapcsolatát, végezetül pedig az Európa Tanács és az Európai Unió együttműködését.

Czene Attila a magyar küldöttség vezetőjeként a konzultáción elhangzó felszólalásában kiemelte, hogy Európa kormányainak fel kell lépniük a sport tisztaságát fenyegető veszélyekkel szemben, amelyek közül a legsúlyosabb a dopping és az eredmények manipulációja.

„Ebben a harcban együtt kell működnie a kormányzati és a nem kormányzati oldalnak. Tapasztataink egyeztetésére jó fórum az Európa Tanács által a civil oldal bevonásával létrehozott tanácskozó testület. A lisszaboni szerződés 165-ös pontja sportegyüttműködési kérdésekben az Európa Tanácsot mint az EU fontos partnerét nevesíti. Hiszem, hogy ez az együttműködés további számos lehetőséget rejt, így a hagyományosan erős összeurópai sportegyüttműködés új lendületet kaphat a Sport Részegyezménynek köszönhetően” – zárta beszédét a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma sportért felelős államtitkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik