Sport

Vanek Margit az aquatlon-világbajnok

Vanek Margit nyerte a Kopaszi-gáton megrendezett, 1 km úszásból és 2,5 km futásból álló aquatlon-világbajnokságot.

A felnőtt férfiak versenyében Fecskovics Attila bronzérmes lett, a győzelmet a szlovákiai Richard Varga szerezte meg.

A korosztályos viadalokon sem maradtak dobogós helyezések nélkül a hazai versenyzők: a junior nők mezőnyében Pap Eszter, míg az U23-as férfiaknál Kéki Tamás ért célba másodikként.

A szervezők a rendkívül hideg időjárás és vízhőmérséklet miatt törölték a versenyből az első 2,5 km-es futást, így 14 órakor a rövidített verseny első felvonásaként rögtön a Lágymányosi-öböl 14 fokos vízébe ugorhattak a férfi indulók, majd öt perccel utánuk a nők.

Az erősebbik nem küzdelme gyakorlatilag a vízi tempózás során eldőlt, ugyanis Varga több mint félperces előnnyel ért ki partra, s előnye behozhatatlannak bizonyult. Mögötte viszont óriási futóverseny alakult ki a dobogós helyekért, s Fecskovics Attila kiváló hajrával lett harmadik.

A nőknél Peron és Vanek szinte egyszerre fejezték be az úszást, azonban hamar kiderült, hogy a magyar lányban több erő maradt a befejező számra, így sikeréhez kétség sem férhetett. A célegyeneshez érve Szalay is utolérte olasz riválisát, majd le is sprintelte, így kettős magyar siker született.

“Ez a verseny jó felkészülés és edzés volt a vasárnapi triatlon vb-döntőre. Persze azért nagyon örülök, hogy hazai közönség előtt sikerült ilyen jól szerepelnünk – mondta Vanek Margit az MTI-nek. – Nekem egyértelműen kedvezett, hogy az első 2,5 km-es futást törölték, hiszen az úszás a legerősebb számom. Ettől függetlenül nem esett jól, mert rettenetesen hideg a víz, olyannyira, hogy a végén már szédültem. A szívem vitt előre, ezért voltam gyorsabb futásban, mint az olasz lány”.

Csütörtökön 18 órától a Zöld Pardon nevű szórakozóhelyen a hivatalos megnyitóval és a triatlonversenyeken szokásos tésztapartival folytatódik a vb programja.

Eremények, aquatlon-vb:

felnőtt férfiak:
1. Richard Varga (szlovák) 20:27 perc
2. Daniel Halksworth (brit) 20:48
3. Fecskovics Attila 20:58
…5. Vanek Ákos 21:22

felnőtt nők:
1. Vanek Margit 22:23 perc
2. Szalay Szandra 23:02
3. Gaia Peron (olasz) 23:08

U23-as férfiak:
1. Phil Wolfe (brit) 20:51 perc
2. Kéki Tamás 21:05
…4. Tóth Tamás 21:18
…7. Szabó Attila 21:57
…9. Kovács Gábor 23:25

junior férfiak:
1. Benjamin Shaw (ír) 21:03 perc
…5. Tarnai László 21:55
…9. Hankó Dávid 22:55

junior nők:
1. Elena Maria Petrini (olasz) 23:21 perc
2. Pap Eszter 23:59

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik