Sport

Nagy durranás lesz a budapesti triatlon-vb

Szerdától vasárnapig több számban küzdenek a világ legjobbjai Budapest több helyszínén.

Ebben az évben a felnőtt klasszikus triatlon-világbajnoki cím nem egyetlen versenyen, hanem egy sorozat eredményeképpen dől el. Ennek köszönhető, hogy Sydney, Szöul, Hamburg, London, Madrid és Kitzbühel után a hétvégén Budapesten vetélkednek a legjobbak.

“Ahogyan Sydneyben a világhírű operaház és a csodahíd, Londonban a Hyde Park és a Buckingham Palota szolgáltatja a hátteret, úgy most Budapesten a Lánchíd, az Országház, a Vár, a Bazilika jelenti a világbajnokság utolsó állomásának „kulisszáit”. A londoni BBC televízió egyenes adásban közvetíti a két döntő futamot, s további 25 ország állomása ad helyszíni közvetítést, legalább 300 millió televíziós néző ismerkedhet majd szép fővárosunkkal” – mondta el Márkus Gergely, a nemzetközi szövetség sportigazgatója a mob.hu oldalnak.

A rajt utáni úszás (1 500 m) a Kopaszi-gátnál kezdődik. Ezután kerékpárra pattannak a versenyzők és a budai rakparton a Clark Ádám térig kerekeznek (40 km), a Lánchídon át a Parlamenthez érkeznek, megkerülik az Országházat, s végül a belvárosban, a Bazilika mellett teljesítik a futás távját (10 km). A Roosevelt téri célnál felállított alkalmi lelátón mintegy másfél ezer néző számára van hely, de óriási kivetítőkön az egész verseny figyelemmel kísérhető.

A világbajnokság két fő számát szombaton és vasárnap délután rendezik meg, de a kiegészítő számok már szerda délután megkezdődnek, amatőrök, fiatalok, mozgáskorlátozottak, sőt még orvosok is külön versenyeznek. A nevezések alapján több mint 3000 indulóra számítanak, további 3000 külföldi érdeklődőre, s így a triatlon-világbajnokság kapcsán a külföldiek több mint húszezer vendégéjszakát töltenek el Budapesten.

A minden tekintetben különlegesnek ígérkező világbajnokság érdekességét növeli a szervezők Zöld Triatlon Z elnevezésű programja. A világ első környezettudatos „zöld” triatlon-világbajnokságán szeretnék felhívni a figyelmet a sport és a környezetvédelem kapcsolatára.

A triatlon-világbajnoki sorozat budapesti programja és a magyar indulók:

Szeptember 8., szerda: aquatlon-vb, Kopaszi gát 14 óra (magyar indulók: Fecskovics Attila, Vanek Ákos, Vanek Margit, Szalay Szandra – felnőtt, Kéki Tamás, Szabó Attila – U23, Tarnai László, Hankó Dávid, Pap Eszter – junior)

Szeptember 9., csütörtök: megnyitóünnepség, Zöld Pardon 18 óra

Szeptember 11., szombat: korosztályos amatőr és parasportolók versenye, rajt 6:30 órától 8:20 óráig; U23-as nők (Tóth Zsófia, Kovács Zsófia) 10:45 óra; felnőtt férfiak (Pocsai Balázs, Rendes Csaba) 13:05 óra; U23-as férfiak (Tóth Tamás, Faldum Gábor, Bogdány Kenéz, Kéki Tamás, Ruzsás Dávid) 15:15 óra

Szeptember 12., vasárnap: korosztályos amatőr sportolók versenye, rajt 6:30 órától 9:30 óráig; felnőtt nők (Szalay Szandra, Vanek Margit) 14 óra; junior nők (Dudás Eszter, Szakály Zsófia, Takács Anna, Pap Eszter, Horváth Zsanett) 16:15 óra; junior férfiak (Hankó Gábor, Búza Bence, Balogh Bence) 17:30 óra; záróünnepség, Café Del Rio 20 óra

A versenyek miatt igen komoly forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapest több pontján. Ezekről EZEN AZ OLDALON tájékozódhatnak!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik