Sport

Mégis kijuthatunk a kosár-Eb-re pótselejtező nélkül?

Ahogy arról beszámoltunk, feleslegessé váltak a férfi kosárlabda-Európa-bajnoki selejtezők, mert a viadal létszámát 24-re emelték.

A FIBA Europe döntése alapján a jövő évtől 24 csapatosra emelik az Európa-bajnokság létszámát, és így majdnem mindenki ki is jutott arra, függetlenül az augusztusi selejtezőktől. Magyarország azonban csoportutolsó lett a furcsa utolsó fordulós eredmények miatt, így a mieinknek Portugáliával és Finnországgal kell játszaniuk, hogy az EB-n fennmaradó két hely valamelyikét megszerezzék.

Mészáros Lajos, a válogatott szakmai igazgatója a BB1.hu oldalnak elmondta, hogy bár jó esélyünk van az Eb-szereplésre, igazságtalannak tartja a döntést, mert automatikusan ki kellett volna jutnunk a kontinenstornára.

– Egyrészt nagyon jó lehetőség, mert így nagyobb a sansz arra, hogy megszerezzük a két kiadó hely valamelyikét, mintha az eredeti kétszer ötös csoportbeosztás lenne – mondta Mészáros Lajos. – Másrészről számomra érdekes a FIBA intézkedése, mivel ez a határozat biztosan nem az eredeti kiírás alapján született. Annak a tíz csapatnak a sorrendjét, akik nem kvalifikáltak az EB-re, a győzelem-vereség mutató alapján kellett volna meghatározni.

Amennyiben ez megegyezik, akkor a kapott-dobott pontok száma, vagyis a kosárarány dönthet. Ez alapján viszont nekünk automatikusan ott kellene lennünk az EB-n, mivel az A-csoportban szintén 3-5-ös mutatóval záró letteknél nekünk jobb a kosárarányunk. Mivel az Európa-bajnokságot Litvániában rendezik, ami Lettország szomszédságában van, körülbelül 3-4 ezer lett szurkoló várható a rendezvényre.

Ennél a döntésnél még az is igazságosabb lett volna, ha mind a négy darab 3-5-ös mutatóval álló csapat kijut a tornára, és a két leggyengébben záró válogatott játszik a maradék egy kiadó helyért. Hamarosan utána fogok olvasni a szabályzatnak, és ha van lehetőség jogorvoslatra, mindenképpen lépni fogunk – összegzett a szakmai igazgató.

Hogy a pótselejtezőt, ha lesz számunkra, hol rendezik, még nem tudják, és azt sem, milyen rendszerben bonyolítják majd le (oda-visszavágós vagy csoportküzdelmek útján).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik