Sport

Marosi döntős, Tibolya kiesett az öttusavébén

Az A csoport két magyarja közül a címvédő Marosi Ádám bejutott a pénteki döntőbe a csengtui öttusa-világbajnokságon.

Mindketten rosszul kezdték a vívást, nyolc asszót követően egyformán két győzelemmel és hat vereséggel álltak, innen kellett megkezdeniük a felzárkózást. Ez Marosinak sikerült is, ő a végére egészen belejött, és 16/11-gyel, 904 ponttal holtversenyben a negyedik helyen fejezte be az első számot. Tibolya – akinek pedig a vívás erőssége – nem találta a ritmust, s bár időnként úgy tűnt, hogy elkaphatja a fonalat, újabb vereségekkel 11/16-tal, 744 ponttal jött le a pástról.

Az úszásban Marosi 2:01.66 perccel (1340 pont) harmadik lett, ezzel összesítésben felzárkózott a kétszeres olimpiai bajnok Andrej Mojszejev mögé a második helyre. Tibolya 2:12.82-vel (1208) csapott a célba a 200 méter végén, ez a 22. legjobb eredmény volt, két szám után pedig – kettőt rontva vívás utáni pozícióján – a 23. helyen állt.

A kombinált szám előtt, a bemelegítésnél Marosi arra panaszkodott, hogy a vívás során egy kitörésnél meghúzódott a combhajlító izma a jobb lábában, és alig tud futni. Ehhez képest a célba érkezést követően az állapotára vonatkozó kérdésre úgy reagált, “egész jó volt, ahhoz képest”. Továbbjutását nem fenyegette veszély, végig az élbolyban hagyta el a lőállást, s nem kellett különösebben megerőltetnie magát – szerencsére – a biztos döntős szereplésért (11:51.91 perc/2156 pont/18. idő), negyedikként zárta a napot.

Tibolya a majdnem lehetetlennel próbálkozott, és nem is járt messze attól, hogy bekerüljön az első 12 közé. Az első és az utolsó sorozata jó volt, a középső kevésbé, de a harmadik ezer méterre indulva halvány reménye még volt. Aztán kiderült, hogy a környékén futók is gyorsak, végül a 15. pozícióban ért be, mögötte a csapatversenybe is nevezett Mojszejev. Utóbb kiderült, Tibolya a legjobb volt a lövészetes futásban (11:13.08/2308, 1.), de most ez is kevésnek bizonyult. A vigasztalásra, hogy nem sokon múlott, úgy reagált: “Ez éppen ugyanaz, mintha sokon múlott volna.”

A szerdai selejtezőben három csoportban 28 ország összesen 84 öttusázója küzd(ött) a legjobb 36 közé kerülésért. Magyar részről a B-ben Kasza Róbert, a C-ben Németh Róbert versenyez. Előbbi a program alapján – magyar idő szerint 10, utóbbi 13 óra körül fejezi be szereplését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik