Sport

Lékóék közönségtalálkozóval pihentek

A szerdán és csütörtökön lejátszott első négy partit követően pénteken közönségtalálkozóra került sor Lékó Péter és Borisz Gelfand.

A Nemzetközi Kereskedelmi Központban mintegy ötvenen, többségükben sakkozók – köztük a Miskolcon működő Lékó Sakkiskola tagjai – gyűltek össze, hogy elbeszélgessenek a két nagymesterrel.

A sakkvilág elismert játékosai több kérdést kaptak a számítógép rohamos elterjedésével kapcsolatban. A megjelentek leginkább arról érdeklődtek, a technika nem “írtja-e ki” a sakkból a gondolkodást? Lékó Péter kijelentette, hogy a technika ma már pótolhatatlan, de előbb el kell sajátítani a sportág alapjait, és csak utána szabad a számítógépre építeni.

Mindkét nagymester egyetértett abban, hogy a gyerekek manapság nem használják az agyukat, rögtön a különböző programokat elemzik, holott az lenne a legfontosabb, hogy először szeressék meg a játékot, érezzék meg annak örömét, és csak ezután kapcsolják be gépeiket.

Borisz Gelfand elmondta még, hogy amióta bő egy évtizede Izraelbe költözött, még nem járt egykori hazájában, Fehéroroszországban, viszont Oroszországban többször is versenyzett és hajdani honfitársaival manapság is jó viszonyt ápol. Zárásként kemény szavakkal illette a nemzetközi sakkszövetséget, a FIDE-t azért, mert a világbajnoki párosmérkőzések feltételeit és szabályait gyakran a tornák között is változtatja, a nagymestereket viszont közben nem kérdezi meg.

A miskolci rapid párosmérkőzés, melynek állása a félidőben 2-2, szombaton folytatódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik