Sport

Minden egység továbbment 1000 méteren a kajak-kenu vb-n

Elkezdődött sikersportágunk legnagyobb idei seregszemléje Poznanban - magyar dominancia az első napon.

Storcz Botond szövetségi kapitány csapatából elsőként a kajakos Kovács Katalin szállt vízre a Málta-tavon, aki címvédője ennek a számnak, de a júliusi, spanyolországi Eb-n önmagának is csalódást okozva csak negyedik lett. A Domino Honvéd 27-szeres vb-aranyérmese ezúttal esélyeshez méltóan versenyzett, és magabiztosan nyerte előfutamát, ami középdöntős folytatást ért.

“Hú, nagyon rosszul esett az evezés! – mondta az MTI-nek Kovács, miközben reklamált a szervezőknél, hogy a rajtnál alig lehetett hallani az instrukciókat. – Nem titkolom, hogy nem kedvencem ez a pálya, most is nagyon hullámzik, ráadásul a víz egyáltalán nem tiszta, nagyon nehéz volt így végigmenni” – tette hozzá, szavait pedig alátámasztotta egy hajójáról “lehámozott” hosszú hínárral, ami szerinte – a beömlő vízzel együtt – igencsak akadályozta a haladásban.

Szintén futamgyőzelemmel mutatkozott be az Eb-címvédő Szabó Gabriella, Csipes Tamara duó, amely sikerével – Kováccsal ellentétben – egyből a szombati döntőbe került.

A férfiaknál a kajakos Kucsera Gábor a végén kiengedve harmadikként ért célba – itt sem lehetett egyből a legjobb kilenc közé kerülni -, míg az olimpiai bajnok kenus Vajda Attila remek győzelemmel hangolt a délutáni középfutamra úgy, hogy többek között a címvédő üzbég Vagyim Menkovot is maga mögé utasította. A partra érve ugyanakkor ő is elsősorban a körülményekre panaszkodott:

“Erős a hátszél, nagyon nagyok a hullámok, a végén mindenki láthatta, mennyi vizet öntöttem ki a hajómból – mondta. – Szerintem Menkov és én is elég küzdős pályát mentünk. Bár nem ez volt az elsődleges célom, a végén úgy gondoltam, ha megnyerhetem, miért ne tegyem, ezért kicsit belehúztam.”

A rutinos – összesen öt olimpiai címet birtokló – Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos kajakpáros számára is csak bemelegítést jelenthetett az előfutam, ugyanis innen sem lehetett egyből a fináléba kerülni: ennek ellenére szép versenyzéssel és első hellyel alapoztak a délutáni folytatásra.

A Tóth Márton, Mike Róbert kenupárosnak és a Dombi, Szalai, Kökény, Hadvina összeállítású férfi kajaknégyesnek lehetősége volt megspórolni a középfutamot – első hellyel egyből továbbjutottak volna -, de előbbi végül azeri és kanadai riválisa mögött csak harmadikként, utóbbi pedig némi csalódást okozva csupán negyedikként ért célba. Így délután mindkét egységnek “pótvizsgáznia” kell.

A kenu négyeseknél mindössze kilenc egység nevezett, ezért itt nem rendeztek előfutamot, azaz a Széles, Varga, Nagy, Sarudi kvartett majd csak a fináléban száll vízre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik