Sport

Czene: a sporttámogatás eléri majd a büdzsé 1 százalékát

A sportpolitikai ügyekért felelős államtitkár szerint pár év múlva a költségvetésben emelkedik majd a sport részesedése.

Czene Attila a Duna TV hétfő esti sportműsorában nyilatkozott a kormány terveiről. Elmondta, hogy az emelést úgy szeretnék elérni, hogy már a jövő évi büdzsében a mostani 0,4 százaléknál legalább 0,1 százalékkal több legyen a sport részesedése. Négy-hat év múlva így szerinte el lehetne érni az európai átlagot.

Az államtitkár kijelentette, hogy egycsatornássá kívánják tenni a sportfinanszírozás rendszerét. Ennek első lépéseként a köztestületek számát a jelenlegi ötről kettőre kívánják csökkenteni, és a tervek szerint a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Igazgatóság (NUPI) és vele együtt az utánpótlásprogramok a jövőben is az állami sportirányítás felügyelete alá tartoznának.

A jelenleg zajló magyarországi “vizes” Európa-bajnokság kapcsán az 1996-ban Atlantában olimpiai bajnok Czene kijelentette: nem akar túl nagy terhet rakni a magyar versenyzők nyakába, de négy-öt aranyérem megszerzését reálisnak látja. Ezek begyűjtésére Cseh Lászlót, Gyurta Dánielt, Verrasztó Evelynt, Jakabos Zsuzsannát és Hosszú Katinkát tartja esélyesnek.

Szerinte Hosszú 400 vegyesen világcsúcsot akart úszni, de “elgörcsölte” a futamot, ugyanakkor még van két erős száma a bajai lánynak, amelyekben javíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik