Sport

Éremért úszhatnak a magyarok hétfő este

A budapesti úszó-Eb-n a hétfő délelőtti utolsó három előfutam-sorozatban is termett babér a magyar küldöttségnek.

Az 50 méteres férfi pillangóúszásban Takács Krisztián az utolsó, 16. továbbjutó helyen végzett (ideje: 24.36), pontosabban a 17. pozícióban, de mivel egy nemzetből csak két úszó lehet ott a középdöntőben, a horvát Draganja helyét elfoglalhatta a következő körben. Horváth Zoltán 24.99-cel a 39. (az eredmény egyéni csúcs), Pulai Bence 25.15-tel a 45., Hős Péter 24.58-cal a 23. helyen végzett.

A női 4×100 méteres gyorsváltók első előfutamában a magyar válogatott győzött a fehéroroszok és az ukránok előtt 3:41.98-as idővel. A másik elődöntőt a németek hozták 3:39.97-tel. A magyar csapat végül az 5. helyen végzett, így a kettes pályán indulhat majd a döntőben a svéd és az orosz együttes között.

A mieink a Mutina Ágnes, Dara Eszter, Fehérvári Júlia, Verrasztó Evelyn összeállításban versenyeztek, de a döntőben már ott lesz Hosszú Katinka is.

A férfiaknál a Kozma Dominik, Takács Krisztián, Cseh László, Makány Balázs összetételű csapat az első előfutamban a 2. helyen végzett a svédek mögött és a horvátok előtt. Idejük 3:18.06 (új országos csúcs), amivel szintén bekerültek az esti döntőbe.

Az első éles napon tehát nem panaszkodhatunk: Kis Gergő 400 méteres gyorsúszásban, Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna 400 méteres vegyesúszásban, a férfi és a női váltó pedig a 4-szer 100 méteres gyorsúszásban jutott a hétfő esti döntőkbe. Ezt a négy finálét rendezik (a középfutamok mellett) 17 órától a Széchy Tamás Uszodában, így magyar versenyzőkért mindegyik számban lehet majd szurkolni. Hosszú és a női váltó mindenképpen éremesélyes, de Kis Gergőre és Jakabosra is érdemes lesz odafigyelni.

Ami a középdöntőbe kerülést illeti: ez – ahogyan arról már korábban beszámoltunk – sikerült Dara Eszternek és Bordás Beatrixnak 50 méteres pillangóúszásban, Gyurta Daninak és Bodor Richárdnak 100 méteres mellúszásban, Szekeres Dorinának pedig 200 méteres hátúszásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik