Sport

Nem csábított az NBA, az NB I nem ugródeszka

A több százszoros válogatott Gulyás Róbert húsz év profi játék után, térdsérülései miatt hagyott fel a kosárlabdával.

A Teol.hu készített interjút Gulyással, akit 2005-ben beválasztottak minden idők 25 legjobb magyar férfi kosárlabdázója közé. A 213 centiméteres egykori center 1990-ben az Atomerőmű SE-ben kezdte pályafutását, majd játszott a Pau Orthez, a Chalon sur Saone, az Adecco Asvel Lyon, a Dinamo Moszkva, az Olympiakosz Pireusz, a Panelliniosz Athén, az Ülker Sztambul, az Unicaja Málaga, az Azovmas Mariupol és újfent a paksi kosárcsapatában.

Az Ülkerrel török, a Mariupollal ukrán, az Atomerőmű SE-vel pedig magyar bajnoki címet szerzett. Gulyás Róbert a TEOL-nak elmondta, ugyan voltak puhatolózások, de végül nem került az NBA-be amit annyira nem bán, mivel az Euroligát többre becsüli. A magyar pontvadászatról ugyanakkor nincs jó véleménnyel.

„Ha ugródeszka lenne az NB I, akkor a külföldiek könnyebben igazolnának erősebb bajnokságba. Ötszáz játékosból csak néhányat tudnék mondani, aki megállta a helyét, Chris Monroe vagy Marcellus Sommerville ilyen. A hazai piac nem nagy és túl belterjes. A sportág hű tükörképe az országban uralkodó viszonyoknak. Sokan hiszik, hogy értenek valamihez, aki valóban konyít a szakmához, azt elnyomják. Nagy karrierről álmodó külföldi nem jön ide.”

Gulyás hozzátette, hogy az MKOSZ is ludas a kialakult helyzetben, a szövetséggel azóta nem is tartja a kapcsolatot, hogy lemondta a válogatottságot. A magyar bajnokságot logikátlannak titulálta, melyben a kiskapuk kihasználása gyerekjáték.

A folyamatos térdsérülései miatt visszavonuló center úgy véli, hazánkban kiveszőben vannak az egyéniségek.

„Az NB I-ben a 30 év alatti játékosok közül senkit nem tudnék ajánlani egy külföldi ügynöknek. Tehetségeink vannak, de túlsztároljuk őket. Valaki dob két triplát, másnap már ódákat zengenek róla.”

Az interjú teljes terjedelmében az alábbi linken olvasható:
A legendás játékosnak lehangoló a véleménye az NB I-ről (teol.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik