Sport

Eddig elégedettek az úszó-Eb-vel

Az európai és a világszövetség vezetője is elismeréssel szólt a szervezéssel kapcsolatban az Európa-bajnokság nyitónapján.

A kontinentális szövetség (LEN) luxemburgi elnöke, Nory Kruchten és Julio Maglione, a FINA, azaz a világszövetség első embere is méltatta a magyar szervezők munkáját a szerdai sajtótájékoztatón.

Gyárfás Tamás, a MÚSZ és a Eb szervezőbizottságának elnöke reményének adott hangot, hogy a vendégek ugyanilyen elégedetten nyilatkoznak majd akkor is, amikor a reptéren elköszönnek egymástól az augusztus 15-i zárást követően.

A tájékoztatón elhangzott, korábban soha nem fordult még elő, hogy a LEN 51 tagországából 43-nak a versenyzői legyenek jelen a vizes Eb-n, de a budapesti – és a hosszútávúszó viadaloknak otthont adó balatonfüredi – helyszínre érkezett csaknem 1000 induló szintén rekord az Eb-k történetében.

A legnagyobb mezőny az úszóké: 41 országból 591-et neveztek, a maratonistáknál 23 országból 110, műúszásban 19-ből 151, műugrásban pedig 23-ból 113 versenyző próbál szerencsét.

Az újságírói kérdésre, hogy milyenek a magyar esélyek – négy Európa-bajnokság után – egy vizes világbajnokság megrendezésére, Maglione igen pozitív választ adott.

“A legjobb feltételek adottak egy budapesti vb-re – mondta a FINA elnöke. – Csodálatos a város, csodálatos az ország, persze feltételei is vannak egy világbajnokság odaítélésének, így például kormánygarancia kell, bizonyíték, hogy minden fedezete megvan egy ilyen világesemény lebonyolításának. Jómagam azért is vagyok derűlátó az ügyben, mert most különleges a helyzet: Schmitt Pál személyében olyan elnöke van Magyarországnak, aki maga is olimpiai bajnok.”

Maglione hozzáfűzte: a maga részéről minden támogatást megad, hogy a magyar főváros sikerrel pályázzon 2015-re.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!