Sport

700 millió elosztásáról egyeztettek Czenével

A plusz 700 milliós költségvetési hozzájárulás elosztásáról egyeztetettek csütörtökön Czene Attila sportért felelős államtitkárral a Magyar Olimpiai Bizottság illetékesei.

Az MTI-hez eljutatott MOB-közlemény emlékeztet arra, hogy a kormányzat – Orbán Viktor miniszterelnök januárban tett ígéretének megfelelően – visszapótolja az elmúlt években az ötkarikás felkészüléstől elvont állami támogatást, s most ennek felhasználása volt a téma.

“Minthogy az összeg egyenesen a MOB-hoz érkezik, így az elosztásról is az olimpiai testület dönt. Egy korábbi elnökségi döntésnek megfelelően a pénzt elsősorban a londoni felkészülésre fordítják, így 400 millió forint azoknak a sportágaknak jut, amelyek az elmúlt négy évben nemzetközi szinten Eb-ken, világbajnokságokon és az olimpián pontot szereztek – a felosztás alapja a tíz éve jól működő normatív szisztéma. A kisebb sportágaknak is jut a pluszpénzből: 20 millió forint fordítható a felzárkóztatásukra” – áll az állásfoglalásban.

További 90 millió forintot az edzőtáborozások, sportszervásárlások finanszírozására költhetnek a szövetségek, míg egy 20 milliós keretet különítettek el a rendkívüli esetekre.

Molnár Zoltán főtitkár fontosnak tartotta kiemelni, hogy tovább bővítik a szakemberek felkarolására indított Bay Béla-programot: 60 millió forintból az eddigi ötven mellett újabb ötven edző kap majd havi 100 ezer forintos támogatást egy éven keresztül.

További 50 millióval egészítik ki a Gerevich-ösztöndíjakra fordítható pénzalapot, így az esztendő további hat hónapjában akár újabb száz olimpiai kerettag kaphat havi juttatást. Az államtitkársággal egyetértésben a szintén szorult helyzetben lévő paralimpikonoknak is jár 20 millió forint.

A MOB tájékoztatása szerint Czene abban is megállapodott Molnárral és Kováccsal, hogy a sporttörvény által most megszüntetett Mező Ferenc Alapítvány MOB-hoz delegált feladatait még magasabb színvonalon látják majd el: az idős olimpikonok életkörülményeinek javítására minden eddiginél nagyobb figyelmet szentel majd a szervezet, amely az alapítvány kuratóriumát például teljes egészében átveszi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik